Wildernis retraites: info & programma

Wat gebeurt er met je als je je zes dagen lang in alle eenvoud afzondert in de wildernis en je overgeeft aan de stilte en de overweldigende schoonheid van puur natuur? Wat gebeurt er met je als je de menselijke maatschappij ver achter je laat.  Als je niet hoeft te reageren op prikkels, op vragen, op de klok die tikt. Als er geen targets gehaald hoeven worden, geen problemen opgelost? Geen mensen aangestuurd? Wat als ook alle woorden stil vallen?

Door letterlijk afstand te nemen van de dagelijkse druk van werk, van de situatie thuis, ontstaat er ruimte om opnieuw contact te maken met de wortels van je bestaan. Door afwezigheid van allerlei prikkels van buitenaf, krijg je de kans om te gaan voelen wat er werkelijk toe doet. Op persoonlijk gebied, in de privé sfeer, op het werk en in de maatschappij. Het zijn in de ongerepte natuur haalt je uit je hoofd en brengt je weer in contact met je hart.

Tijd voor stilte

Tijd nemen voor stilte en bezinning is een essentieel onderdeel in een groeiproces. Niet alleen voor jou als individu, maar zeker ook voor jouw ontwikkeling als professional. Wil je verder bewegen, dan is het heel belangrijk om eerst stil te staan. Om even alle afleiding aan de kant te zetten, de aandacht naar binnen te brengen en contact maken met je innerlijk zijn en weten..

De programma’s zijn zo van opzet, dat die spiegel die de natuur biedt, aan den lijve wordt ervaren. We leven heel basic, waarbij de ervaren wildernisgidsen ons op een nieuwe manier naar de natuur laten kijken en praktisch doen ervaren, wat het belang is van leven in verbinding met en respect voor de natuur. Het is op de tochten zelfs van levensbelang.

Programma

Doel is een programma te bieden, dat jou naar een nieuw vruchtbaar beginpunt kan leiden. Om van daar uit nieuwe wegen te bewandelen. Eerst naar binnen, dan naar buiten.

Kernwoorden: stilte, natuur, eenvoud, waarnemen, alleen-zijn, voelen, vertrouwen, confrontatie, delen, verbinden

De programma’s worden gekenmerkt door de volgende onderdelen:

 • 5 of 6 dagen in de wildernis: Vijf of zes dagen doorbrengen in puur natuur met basic comfort en begeleiding van een ervaren natuurgids.
 • Meditatie: Iedere dag start met een (loop) meditatie en eindigt met een (zit)meditatie
 • Natuur: Ieder programma bevat dagelijkse wandeltochten in stilte. In de loop van het programma zal men zich steeds meer onderdeel voelen van de natuur om zich heen. De volledige afwezigheid van menselijke beschaving stelt je in staat om diep contact te maken met het onderbewustzijn en de kennis die de natuur met zich meedraagt.
 • Stilte: Grote delen van het programma brengen we door in stilte. Zowel tijdens de wandelingen in de natuur, als tijdens het ontbijt en de lunch. Ook gedurende de nacht is iedereen stil.
 • Solitude: Door de stilte en de solitaire momenten wordt ook ‘alleen zijn’ een onderdeel van de ervaring.
 • Eenvoud: Alles wat aan de civiele wereld herinnert wordt achter gelaten: horloges, telefoons, tablets, etc.
 • Respect: Deelnemers wordt gevraagd respect te hebben voor de natuur en de natuur zal dat respect op verschillende manieren belonen.
 • Zorg: Dienend leiderschap wordt gevoeld door zorg te dragen voor elkaar.
 • Waarnemen: Je wordt iedere dag uitgenodigd tot aandachtige waarneming van de omgeving, maar ook van zichzelf, gevoelens, gedachten, emoties. Dit is een oordeel loos meditatief waarnemen.
 • Delen: Eén keer per dag zitten we met de groep in een cirkel en wordt er gedeeld via een talking stick. Dit is een openhartig delen, waarbij niemand zich verplicht hoeft te voelen om te spreken ten dienste van de groep. Je wordt gestimuleerd om oprecht vanuit het hart te spreken. Alles wat gedeeld wordt blijft binnen de groep. Dit onderdeel zal de krachtigste en meest verbindende uitwerking hebben op de deelnemers. Het is hier waar het hart zich zal openen, waar rollen onbelangrijk blijken en maskers vallen. Het is hier waar waarachtigheid zich zal ontvouwen.
 • Nergens heen: Doel van de programma’s is om vooral te zijn met wat er is. Men hoeft nergens heen, niets hoeft opgelost. Als er iets bereikt mag worden, dan is het een soort van nulpunt. Fris, schoon, vol nieuwe mogelijkheden, ontdaan van oude denkbeelden, angsten, structuren en verwachtingen.
 • Persoonlijke begeleiding: Op haar eigen authentieke wijze zal Nanette de groep begeleiden in hun reis naar binnen en hun weg van verbinding met de natuur en de groepsgenoten. Dat doet zij door haar zijnskwaliteiten als helderheid, scherp zien, compassie, ruimte geven, vertrouwen en vooral niet-iets-doen, optimaal de ruimte te geven. Waar nodig zal zij confronteren, liefdevol ontmaskeren, stil zijn, vragen, steunen in ongemak wat bovenkomt.

Unieke ervaring

Een week in de wildernis zijn, is een unieke, maar ook intense ervaring die je dicht bij jezelf brengt. Het is een innerlijke reis, die op momenten uitdagend, maar bovenal transformerend zal zijn. Je zal als een ander terugkeren. Krachtiger, meer verbonden en met een helder weten over wat je wel en niet (meer) wilt in je leven.

Lees hier over de ervaring die Nanette had tijdens haar eerste wildernis retraite in Afrika.

Aanbod

Wildernis retraite Lapland
Wildernis retraite Afrika

Wil je op de hoogte gehouden worden van het nieuwe aanbod van wildernis retraites, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.