De afgelopen week werd ik geconfronteerd met één van de meest pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven. Nooit geweten dat een hart zo fysiek pijn kan doen. Al dagen zoek ik naar het juiste antwoord, maar kan hem niet vinden. Er is niet één antwoord, net zo min als er één waarheid is. En zo vaak, als pijn onverteerbaar en ondraaglijk lijkt, zoek ik mijn heil op papier. Deze ochtend vloeiden onderstaande woorden uit mijn pen.

 

De waarheid laat zich niet vangen in één kleur

De tinten zijn talrijk,

nimmer alleen zwart,

nimmer alleen wit

 

De waarheid laat zich niet vastleggen

In één verstild beeld

De waarheid is vloeibaar

Beweegt, verandert

transformeert

 

Wijs zijn zij

Die durven vragen

Is dit waar?

Is dit de enige waarheid?

 

Zullen wij ooit de hele waarheid kennen?

Het hele beeld zien?

Alwetend als de bron van het leven zelf?

Is dit mogelijk?

 

Wijs zijn zij die erkennen

Niets te weten

Die iedere dag opnieuw

ruimte geven aan het onbekende

Nieuwsgierig, open en niet bang

 

Die het leven niet vastzetten,

Met oordelen en aannames

Die geen deuren dichtgooien

Maar op de drempel van hun eigen grenzen

Open blijven staan

Voor nieuwe tinten van de waarheid

 

Die zichzelf bij iedere malende gedachte

blijven afvragen: Is dit waar?

Is dit werkelijk waar?

 

Byron Katie heeft baanbrekend werk verricht met The Work, dat gebaseerd is op de vraag: Is dit waar? Zij stelt dat pijn en chaos het gevolg zijn van hechten aan een idee dat niet waar is, een idee waaraan we vasthouden en waarvan we denken dat het waar zou moeten zijn. Pas als we ons denken grondig onderzoeken, pakken we het gevoel bij de wortel en kunnen we bewegen van angst naar vertrouwen, van afsluiten naar verbinden, van gevangen zijn naar bevrijd voelen.

Ik hoop van harte dat ikzelf, mijn dierbaren en jij, de lezer, altijd zal kiezen voor de weg van wijsheid. Dat we onze aannames keer op keer onder de loep nemen en onszelf net als Byron Katie, met 4 simpele vragen en 1 handeling afvragen:

  1. Is dit waar?
  2. Weet ik zeker dat dit waar is?
  3. Hoe reageer ik als ik deze gedachte heb?
  4. Hoe zou ik zijn zonder deze gedachte?

En welke andere waarheid verschijnt als ik de gedachte omkeer?

Klik hier als je meer wilt weten over deze diepgaande methodiek van Byron Katie

 

Heeft dit artikel je geraakt?

En zou je meer van Nanette willen lezen? Abonneer je op haar blogs door het formulier onderaan de pagina in te vullen of lees hier meer over haar troostrijke boek Zen in de Chaos.


De blogs op de site van Innersteps dienen als ondersteuning aan coaches die zich breed willen blijven scholen. Wil jij zo zuiver mogelijk naast die ander staan, stevig en geaard, vrij van projecties en ‘beter’ weten, dan vraagt dat om een grote mate van bewustzijn op je eigen zijn en functioneren. Telkens weer zien waar je verstrikt zit in een oud verhaal, waar angst domineert en leren hoe je die betovering kan doorbreken en naar vertrouwen kan bewegen. Daar gaan al deze blogs over.

De beste investering die je als coach kan doen, is werken aan je eigen persoonlijke groei. Aan jouw persoonlijk leiderschap. Uiteindelijk geldt dat voor iedereen die op zoek is naar geluk en bezieling in zijn of haar werk. Daarom zijn ook de lezers die geen coach zijn, uiteraard van harte welkom om mee te lezen.