Over het vinden van innerlijke rust

Enige jaren geleden bezocht ik een 6 daagse retraite in Nederland, die begeleid werd door de Vietnamese zen Boeddhist Thich Nath Hanh. Thây (zoals zijn leerlingen hem noemen) is één van de meest bekende en geliefde spirituele leraren in de wereld. Hij straalt een enorme innerlijke rust uit en heeft het vermogen de vreedzaamheid waarover hij zelf beschikt, op een hele eenvoudige en tegelijkertijd krachtige wijze op anderen over te brengen.

Hij geeft bijzondere retraites en schrijft inspirerende boeken. Ik heb veel van hem geleerd over leven in aandacht, over vertragen en bovenal het huidige moment volledig te omarmen, met alles wat daar is. Zelfs als er in dat moment veel woede is of verdriet of frustratie. Als je alle weerstand die je voelt op wat er nu is, loslaat en ook alle gedachten dat het anders zou moeten zijn dan het is, loslaat; als je (liefdevol) durft te erkennen: dit is het, dit is waar ik het nu mee moet doen, dan ontstaat er een enorm gevoel van innerlijke rust en vrede. Dat is wat hij me leert en wat ik zelf inmiddels vele malen heb ervaren.

Het is een manier van in leven staan, die om dagelijkse oefening vraagt. Om mijzelf hieraan te herinneren, besloot ik tijdens die retraite een door Thây gemaakte kalligrafie te kopen met de woorden: This is it. Die wilde ik dan bij mijn altaar hangen zo dat ik elke dag bewust kon oefenen met het liefdevol omarmen van het nu.

Ik ging naar het stalletje waar de monniken de kaligrafieën verkochten. Ik zocht een mooi exemplaar uit, maar toen ik het nauwkeurig bekeek zag ik dat er een klein gaatje in het geschepte papier zat. Dus vroeg ik de monnik om een andere. Enigszins verbaasd ging hij op zoek. En terwijl ik geduldig stond te wachten, zag ik plots de komische les die me hier werd gepresenteerd: ik wilde de kalligrafie, om me eraan te herinneren, dat alles wat zich op dit moment voordoet, goed is zoals het is. Ik krijg een prachtig uniek exemplaar, en het allereerste wat ik doe is om een andere vragen!

Ik schoot in de lach en riep: ‘Nee, nee, ik wil toch die eerste met dat gaatje. Juist die met die imperfectie!’

Het nu accepteren zoals het is. Simpelweg omdat het is zoals het is. Het blijft oefenen, oefenen, oefenen. Als ik het met een glimlach doe, is het best een aangename bezigheid.

Leestip: De Kracht van Ja – John Kalse

Ja zeggen heeft een onvermoede kracht, het is zelfs een van onze grootste – zij het tevens meest onderschatte – krachten. Het betekent dat je onvoorwaardelijk en zonder enig voorbehoud ja zegt tegen het leven zoals het zich op dat moment aan je voordoet. Je houding is er een van acceptatie, van waar laten zijn van wat is. Hierdoor kom je helemaal in het nu en val je samen met jezelf, waardoor je in je kracht komt. Door ja te zeggen tegen wat is ontstaat ruimte voor werkelijke transformatie. De keuze voor ja zeggen betekent een geleidelijk aan opgeven van je verzet tegen het leven, waardoor de levensenergie ongehinderd door je heen kan stromen en je volledig gaat deelnemen aan het leven.

Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *