Hoe doorbreek je die eeuwige twijfel?

Ga ik de confrontatie aan, of accepteer ik de situatie zoals die is? Blijf ik in deze baan of zal ik nu eindelijk als zelfstandige beginnen? Moet ik nog meer aan mijn relatie werken of had ik eigenlijk allang moeten gaan? Geef ik me over of moet ik juist krachtig handelen? Eindeloos kunnen dit soort vragen in je hoofd rondspoken. Dan weer neig je naar de ene kant, dan weer naar de andere. Ondertussen word je doodmoe van dat eeuwige getwijfel. Hoe weet je wat juist is? Wat is wijsheid?

Zoals de meesten van jullie weten worstel ik met de ziekte van Lyme. Het herstel verloopt grillig. Soms gaat het goed, soms ook helemaal niet. Dan ben ik intens moe en raken mijn spieren meer en meer pijnlijk verkrampt. Dat roept direct weer allerlei vragen op. Moet ik actiever bewegen? Strenger op dieet? Nog meer psychische blokkades ontrafelen? Een andere arts zoeken? Toch het reguliere circuit in?

Of moet ik me er juist aan overgeven? Slapen wanneer ik wil slapen. Niet schuldig voelen als ik de bank niet afkom. Binnen blijven als ik geen energie kan opbrengen om te wandelen. Zacht zijn voor mijn lijf?

In mijn hoofd gaat het maar door

In mijn hoofd gaat het maar door. Wat vertelt deze ziekte mij? Waar gaat dit over? Is het een reactie op jarenlang in de overleefstand functioneren en roept het lijf: genoeg nu, tijd om te ontspannen? Of gaat dit over het thema grenzen stellen en ruimte durven innemen? Ik woonde jaren te veel in mijn hoofd en was niet thuis in mijn lijf. De Borrelia bacterie kon al die jaren rustig zijn gang gaan en zich diep settelen in de verborgen hoekjes van mijn lijf. Ik heb de symptomen niet opgemerkt en het gewoon laten gebeuren. Is de uitnodiging nu om veel meer contact te maken met mijn lichaam? Daar meer aanwezig te zijn? En vandaar uit krachtiger mijn ruimte te bewaken? Nee te zeggen tegen energievreters? Niet meer meebewegen maar krachtig opstaan?

Wat is waarheid? Wat is wijsheid?

Zoek ik de oplossing met mijn hoofd, dan raak ik alleen maar in een eindeloos wikken en wegen verwikkeld. Al die tegenstrijdige gedachten gaan maar door. Eigenlijk ben ik gewoon bang en zoek ik houvast en wil ik controle over wat er in mijn lijf gebeurt. Ik ben bang dat ik nog meer achteruit ga, dat ik in een rolstoel beland, in een isolement raak, dat ik niet genoeg inkomen genereer, dat het niet meer goed komt. Vanuit die angst google ik me gek op symptomen van allerlei andere ziekten en luister naar de vele goed bedoelde adviezen uit mijn omgeving. Het verhoogt de spanning in mijn lijf alleen nog maar meer. Zodra er van alles van moet, zoals meer bewegen, strenger op dieet, extra supplementen, meer geld op de plank, lijken de symptomen alleen maar toe te nemen.

Kies ik mijn lijf als raadgever,
dan gebeurt er iets heel anders

Kies ik mijn lijf als raadgever, dan gebeurt er iets heel anders. Als ik de tijd neem om de impulsen van mijn lichaam nauwkeurig te volgen, dan ontstaat er een organische beweging, waarin rust en actie als vanzelfsprekend worden afgewisseld. Als ik mezelf toesta een dag (of dagen) lamlendig op de bank te liggen, google terzijde te schuiven, evenals alle spirituele boeken, en mijn hoofd rust te geven met slapen, rommelen, staren en simpele romans lezen, dan ontstaat er ontspanning, komt er weer helderheid in mijn hoofd en volgt er als vanzelf een energie die in actie wil komen.

Dat organische afwisselen van rust en actie laat me zien dat de waarheid zich zelden uitdrukt in of dit…of dat, maar vrijwel altijd in en dit…en dat.  Ja, mijn lijf kan flink wat ontspanning en niet-iets-doen gebruiken en tegelijkertijd is het belangrijk een krachtig nee te uiten tegen energievreters en overprikkeling.

Wijsheid is gezeteld in mijn hart,
niet in mijn hoofd

Waarheid, zo blijkt, vind ik door te luisteren naar mijn lijf. Wijsheid is gezeteld in mijn hart, niet in mijn hoofd. Volg ik het verlangen van mijn hart, zoals het verlangen naar vitaliteit, naar eigen ruimte, naar contact, naar inspiratie in werk, dan beweeg ik moeiteloos en zonder stress. Heel anders dan het bewegen vanuit mijn hoofd, waar angst regeert. Die beweging is eigenlijk altijd verkrampt.

Als je twijfel ervaart. Of het nu over relaties, werk of gezondheid gaat. Geef je lijf de tijd en de ruimte te voelen. Wees niet bang om even niet iets doen, om het niet te weten. Als je voeling blijft houden met je lijf en je hart, waar het zuivere verlangen huist, komt de beweging vanzelf en precies dan, wanneer de tijd rijp is.

 • Wil je de blogs van Nanette graag volgen? Klik hier.
 • Zou je samen met Nanette bewust willen stilstaan bij wat er op dit moment in je leven speelt? Maak dan een afspraak voor een coach sessie in de bossen van Baarn via de contactpagina.
 • Ben jij ook geboeid door dit soort onderwerpen en wil je net als Nanette anderen al coachend begeleiden in het omgaan met lastige situaties? Lees hier meer over de opleiding Natuurcoaching van Innersteps.
Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

6 gedachten over “Hoe doorbreek je die eeuwige twijfel?

 1. Angela

  Zo herkenbaar Nanette. De wijsheid van je lichaam en geest, samen met iets daarbuiten, geeft kracht. Maar ja , soms wil ik ook mijn leven zelf regelen en vanuit de controle en het brein de controle houden, vaak lukt het dan juist niet.

  Reageren
 2. Jessica Bek

  Beste Nanette,

  Alhoewel ik nog nooit coaching bij je heb gevolgd, lees ik je blogs altijd met veel interesse.
  Sinds kort ben ik, naast mijn primaire bedrijf Diverse Minds (Werving & Selectie en Executive Search), part-time bezig met een 2e bedrijfje in essentiële oliën en voedingssupplementen.
  Naar aanleiding van je blog ben ik benieuwd of je wellicht al bekend bent met de producten van dōTERRA die kunnen ondersteunen bij de ziekte van Lyme? Mocht je het interessant vinden, kan ik je hier meer informatie over sturen.

  In elk geval heel veel sterkte gewenst met het overwinnen van twijfel en het omgaan met de ziekte van Lyme. Dat zal niet makkelijk zijn, maar je lijkt me een heel sterk en wijs persoon, dus je slaat je er vast en zeker goed doorheen!

  Hartelijke groet,
  Jessica

  Reageren
 3. Adelheid van der Veen

  Tja, zo gek is je lijf niet. Bovendien zit het allemaal in één mens. Je gedachten, je lichaam, gevoelens enz. maar ja dat wist je al. Inderdaad rustig aan en luister goed naar je lijf. Liefs Adelheid

  Reageren
 4. Ria Bijvoet

  Dank je wel Nanette, voor het delen van dit herkenbare en van jouw wijsheid. Zelf heb ik het laatste jaar ook zo ervaren hoe bij flinke onbalans de behoefte aan controle veel spanning creeert en dat dit een natuurlijk herstelproces geen goed doet. Alles is in verzet, het hoofd draait overuren. En wat is het toch lastig om dit los te laten en om jezelf de ruimte te geven om te herstellen door ….. niets te doen, door te ontspannen in wat zich aandient. Ik wens je nog meer wijsheid in hoe hier mee om te gaan en vooral: herstel. Lieve groet, Ria

  Reageren
 5. Nel van de Heijning

  Lieve Nanette,

  Ik wordt altijd rustig van je woorden, blogs over alles wat een mens kan tegenkomen in het leven.
  Twijfel, onzekerheid, gedachten etc.
  Dank je wel dat je wilt delen in je kwetsbaarheid, je mens zijn.
  Heel veel sterkte ook in deze overval van Lyme, in in het overleven hiervan.
  En wat fijn dat je hart je zegt wat goed voor jou is.
  Dat geeft mij ook weer een fijn gevoel.

  Liefs, Nel van de Heijning.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *