Hoe je kunt schitteren in kracht, passie en sensualiteit

Lust, sensualiteit en passie lijken niet echt samen te gaan met een spiritueel leven. Als je op weg bent naar verlichting en ultiem geluk, laat je al het aardse genot achter je. Dat is de overheersende gedachte in veel spirituele kringen. Die gedachte heeft mij veel innerlijke strijd opgeleverd. Waar moest ik heen met mijn spontaniteit, mijn uitbundigheid en passie? Wat moest ik met mijn behoefte aan lijfelijk contact? Het spirituele pad bracht veel innerlijke rust en vrede, liefde, compassie, diepe inzichten, maar voelde vaak ook wat droog en kaal.

Ik wil het leven graag in al zijn volheid aanraken en alle aspecten ervan omarmen. Zowel het innerlijk als het uiterlijk. Zowel verstillen, als uitbundig dansen. Niet alleen aandacht voor mijn geest, maar ook voor mijn lijf en mijn zintuigen. Ik heb het gevoel dat ik maar voor de helft leef als mijn aandacht alleen naar binnen gekeerd is, zoals ik ook maar voor de helft leef als ik alleen maar op lichaam en materie gericht ben.

Het lijkt een delicaat evenwicht,
dat samen gaan van innerlijk en uiterlijk

Het lijkt een delicaat evenwicht, dat samen gaan van innerlijk en uiterlijk. Zo vaak zit ik of aan de ene uiterste zijde, of helemaal aan de andere uiterste zijde. Aan geen van beide zijden vind ik werkelijk vervulling. Aan geen van beide zijden is mijn geluk duurzaam.

Een ultieme verlichtingservaring tijdens een diepe meditatie blijkt net zo tijdelijk van aard, als een gepassioneerde seksuele ontmoeting. En zoals dat meestal gaat met tijdelijk genot, het wordt vrijwel altijd gevolgd door een behoefte aan meer of anders, beter, intenser. Alsof er een gat gevuld moet worden, wat onmogelijk gevuld kan worden, omdat het een bodem mist.

Zolang ik ergens heen wil, iets wil halen, iets wil vullen, zal ik niet in staat zijn dat leven in zijn volheid aan te raken. Ik ben immers niet hier met mijn aandacht. Ik wil anders en beter en meer. Ook in meditatie ligt die valkuil op de loer. Als ik denk via meditatie en bezinning een gelukkiger en beter mens te worden, wordt mijn spirituele inspanning al gauw een mentaal gestuurd pad. En is dan nog steeds weinig vervullend. Of het krijgt iets zweverigs, zonder grond. Een soort spiritueel ontsnappen aan de werkelijkheid.

De lustige volheid die ik in het leven zoek,
krijgt pas een duurzame vorm,
als ik nergens heen (of vandaan) wil

De lustige volheid die ik in het leven zoek, krijgt pas een duurzame vorm, als ik nergens heen (of vandaan) wil, maar al mijn aandacht heel bewust in het hier en nu houd. Als mijn innerlijke verstilling inbreng in de alledaagse aardsheid van het leven. Dan dans en feest ik met bewuste aanwezigheid, dan ontmoet ik anderen met een open hart, en eet, drink en vrij ik met het bewustzijn van al mijn zintuigen. En pas dan heb ik het gevoel het diepe mysterie van het leven werkelijk aan te raken.

Het leven op aarde is duaal en nodigt ons uit om alle aspecten van onszelf te leven. Weet je het delicate evenwicht te vinden tussen innerlijke wijsheid en uiterlijke expressie, dan schitter je in kracht, passie en sensualiteit. Dan stroomt je creativiteit en heeft het leven ‘juice’. Je hart staat vanzelfsprekend open om te geven en in zuiverheid te ontvangen. Dan hoeft er niets gehaald te worden, niets gevuld. Dan ben je daar, met alles wat God je gegeven heeft en zijn je geluksbronnen onuitputtelijk. Voor mij is dat waar spiritualiteit over gaat: het vinden van de ultieme verbinding tussen het goddelijke en het aardse.

Wil je de blogs van Nanette graag volgen? Klik hier.

Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 gedachten over “Hoe je kunt schitteren in kracht, passie en sensualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *