Hoe uniek ben jij?

Het is verbazingwekkend hoe geconditioneerd we zijn door onze ouders, de maatschappij, de sociale groepen waarin we leven. Toch geloven we een uniek zelfstandig individu te zijn, met een eigen mening, een eigen wil en eigen voorkeuren. We geloven in authenticiteit en eigenheid. Worden graag gezien in ‘wie wij werkelijk zijn’. Maar wie zijn we dan werkelijk? En zijn wij in al ons handelen wel zo uniek en authentiek?

Ik heb altijd in mijn eigen individualiteit geloofd, ongeacht de omgeving waarin ik me bevond. Zag mijn handelen als authentiek en autonoom. Dacht dat ik mij vrij genoeg voelde om mijn mening te uiten, en geloofde dat die mening ook echt de mijne was. Dat mijn kleding een eigenheid kende, net zoals de inrichting van mijn huis.

Ik laat mij continu beïnvloeden
door mijn omgeving

Maar als ik mijzelf in mijn zijn en handelen, nauwkeurig observeer, dan zie ik hoe ik mij continu laat beïnvloeden door mijn omgeving. Mijn mening wordt gevormd door wat ik lees, door wat ik anderen hoor zeggen, door wat leraren mij vertellen. Mijn kledingstijl zie ik terug in groepen waar ik me prettig bij voel. Ik gedraag mij conform de normen van onze cultuur. Mijn leven in Portugal heeft me laten zien hoe Nederlands ik ben. Dat mijn openheid en directheid, niets met mijn unieke ik heeft te maken, maar is gevormd door mijn Nederlandse opvoeding.

Ik zie ook hoe ik in de ene omgeving anders reageer dan de andere. Is er ergens een verborgen angst voor afwijzing, dan reageer ik voorzichtig, hou ik mijn mening in, ga ik zorgen dat de ander zich goed blijft voelen. Voel ik me veilig en op mijn gemak, dan word ik wat vrolijker en uitgelaten, durf ik ook directer mijn gevoelens te uiten.

Ik zie mijzelf vele rollen vervullen, en in iedere rol gedraag ik mij anders. Afhankelijk van de aard van de relatie ben ik rustig en geaard, springerig en uitgelaten, gereserveerd en op mijn hoede, klein en wiebelig, of stevig en stralend. Het is de omgeving die bepaalt hoe ik mij voel en gedraag. Er lijkt geen één unieke ik te zijn, maar eerder een ik die juist vele vormen kent. Een ik dat continu in beweging is en telkens weer verandert.

Het is onmogelijk
om niet afhankelijk te zijn
van je omgeving

Is dit erg? Ben ik hiermee een slaaf van mijn omgeving? Erg is het zeker niet. Het laat alleen maar zien hoe alles met alles verbonden is en niets op zichzelf kan bestaan.  Het bevestigt de wet van Karma. Iedere (inter)actie kent een reactie. Het is onmogelijk om niet beïnvloed te worden. Het is onmogelijk om niet afhankelijk te zijn van je omgeving. Het bevestigt ook de permanente verandering die het leven zo kenmerkt. Er is immers niets dat niet beweegt. Ieder moment is anders. En daarmee ben ikzelf ook ieder moment weer anders.

Dit inzien loutert. Ik hoef mezelf niet zo belangrijk te maken, als ik iedere dag verander. Ik hoef mezelf niet krampachtig aan meningen, gedachten en aannames vast te houden. Want ook die zijn aan verandering onderhevig. Ik hoef niet mijn best te doen met altijd maar van mijn goede kant te laten zien, want ook die verandert in iedere situatie. Of te zorgen dat ik onderscheidend ben.

Daar waar alles hetzelfde lijkt
ligt een schat aan nieuwe ervaringen verborgen

Als ik mijn aandacht van mijn ik-persoontje weghaal, en zorg dat ik werkelijk aanwezig ben.  Als ik bewust contact maak met mijn omgeving,  nieuwsgierig ben naar alle gevoelens, sensaties, gedachten, die zich tussen mij en mijn omgeving  afspelen, zonder enig oordeel, ontdek ik een wereld die elke dag weer fris en uniek is. Ik zal zien dat er geen moment in mijn leven is waarin alle condities eender zijn.

Elke seconde, elke minuut, valt er iets nieuws te beleven. Zelfs daar waar alles hetzelfde lijkt, ligt een schat aan nieuwe ervaringen verborgen. Ik als persoon ben niet uniek, maar mijn relatie met de wereld wel. Als ik me daarvan bewust ben, en mij ieder moment weer open stel in verwondering, zal mijn leven vol en rijk zijn en iedere dag uniek en sprankelend fris.

 • Wil je de blogs van Nanette graag volgen? Klik hier.
 • Ben jij ook geboeid door dit soort onderwerpen en wil je net als Nanette anderen al coachend begeleiden op weg naar meer geluk? Lees hier meer over de opleiding Natuurcoaching van Innersteps.
Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

4 gedachten over “Hoe uniek ben jij?

 1. Lieske

  Hallo Nanette,
  Mooi, heel mooi geschreven. En ik herken hier veel in. Dank voor het delen.
  Wat is er een hoop te ontdekken en over te verbazen over onszelf, he?
  Lieve groet, Lieske

  Reageren
 2. Carla

  Ha Nanette, mooi stuk heb je weer geschreven. Één ding wil ik toevoegen en dat is dat jij als persoon wel degelijk uniek bent. Er is geen tweede zoals jij- op de hele wereld niet….

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *