Hoe vind ik rust in de chaos?

Het is voor velen momenteel een tijd van chaos. Zekerheden lijken plots niet meer zeker. De crisis roert, knaagt aan vertrouwen en gevoelens van veiligheid. We zoeken houvast en controle. De zelfstandigen onder ons zijn druk in de weer op Facebook, Linkedin en Twitter. We tweeten en retweeten, reageren op forums en creëren wervende nieuwsbrieven. We investeren in business-coaches. Ik ook. Ik heb mij er meer dan eens op betrapt dat ik in de hele malle molen mee aan het draaien was. Dat ik eigenlijk heel onrustig was. En moe. Regelmatig sprak ik mijzelf toe: waar ben jij nu helemaal mee bezig? Waarom loop jij niet lekker buiten in de zon? Waarom loop jij ’s ochtends als eerste naar je computer en niet naar je meditatiekussentje? Word je hier eigenlijk wel zo blij van?

Toeven in niet-weten, rusten in vertrouwen, ook als het om andere ‘crisis’ momenten in je leven gaat, het is gewoon niet zo eenvoudig. We denken pas rust te kunnen vinden als alles weer onder controle is. We willen een plan, een focus, weten en begrijpen. Want dan weten we wat we eraan kunnen dóen. Niet iets doen, is voor ons gewoontezelf eigenlijk geen optie.

Niets doen is eng en maakt onzeker

Niet iets doen is eng, maakt onzeker. Niet iets doen geeft ruimte voor gevoelens van mislukking, gevoelens van angst voor een tekort. Het maakt onrustig, geeft vaak paniek. Ik móet iets doen, anders gaat het helemaal fout. Niets doen, staat in ons denken vaak gelijk aan opgeven. Het ultieme niets doen is in de beleving van het ego wegkwijnen en uiteindelijk doodgaan.

Het ego denkt zwart-wit. Het is altijd of-of en bijna nooit en-en. Het is of actief zijn, of niets doen. Of grijpen, of afstand nemen. Of duwen, of terugtrekken. Je hart daarentegen ervaart altijd een en-en. Het is waar het Boeddhisme spreekt over de middenweg. Waar de Zijnsoriëntatie spreekt over de contactpositie: je bent zowel in contact met je verlangen naar een steady inkomen of balans in persoonlijk leven en tegelijkertijd ben je volledig in contact met de chaos die er is. Het rusten in het niet-weten, is niet een opgeven, maar de kalme aanwezige houding van de krijger. Alert, scherp, rustig afwachtend tot het juiste moment zich aandient om in actie te komen.

De beweging die dan volgt is een natuurlijke en tegelijkertijd heel krachtige beweging. Een beweging die ontstaat vanuit vertrouwen en aanwezigheid. Een beweging die het natuurlijke ritme volgt van jouw (groei)proces. Niet sneller, niet langzamer, maar exact volgens het ritme van jouw eigen natuur. En dan is er flow, inspiratie, vreugde en verbinding. Dan loopt het ineens weer soepel en merk je dat wat je doet energie geeft, en niet energie kost. Ook het toeven op sociale media kan dan weer inspirerend en verbinden werken. Dan ben je met je hart aanwezig, omdat het leuk is om te verbinden.

Als je chaos en onrust ervaart, vertraag dan je pas. Wees af en toe stil, mediteer, ga lopen in het bos. Chaos nodigt je uit om los te laten. Loslaten van je neiging tot controle, loslaten van je geforceerde actie-modus, loslaten van het reageren uit angst. Laat de onzekerheid toe en wees nieuwsgierig waar je voeten je brengen als ze uit zichzelf weer willen bewegen. Want in alle onzekerheid is er altijd één ding zeker: niets blijft hetzelfde. Nooit. Het leven is per definitie beweging.

 

Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

7 gedachten over “Hoe vind ik rust in de chaos?

 1. Hilde

  Hallo Nanette,
  Wat een prachtige, persoonlijke en inspirerende blog. Al tijdens het lezen ontstaat er rust bij me, over zo veel waarheid. Dank. Hilde

  Reageren
 2. Nellie Wijffelaars

  Dankjewel Nanette voor je mooie stukje! Zo herkenbaar en tegelijkertijd inspirerend! Mooi wat je schrijft over het rusten in het niet-weten en de kalme aanwezigheid van de krijger. Ik was vanmorgen in het bos en wat was het fijn. Terwijl er eigenlijk allerlei karweitjes zijn die vragen om actie.

  Reageren
 3. Ria

  Beste Nanette, dank je voor je wijze woorden, woorden die me raken. Het is alsof ik een reisverslag lees over hoe het mij het afgelopen jaar is vergaan t.a.v. mijn werk. Alles stagneerde, er was geen groei meer. Ik wilde het vooral snel oplossen en dat was precies wat ik los te laten had! De krachtige nieuwe beweging is inmiddels in gang gezet. – Ria Bijvoet

  Reageren
 4. Sandra Falkena

  Dank je voor je inspirerende blog. Op z’n grieks zeggen ze geloof ik ” pantarei…”, alles altijd in beweging. Soms is het heerlijk te beseffen dat je ook wel eens even stil mag staan om je af te vragen waar je mee bezig bent. Liefs van Sandra

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *