Iedere dag kiezen voor geluk

Kun je kiezen voor geluk? Ja! Kan dat iedere dag? Ja! In iedere situatie? Ja! Ieder moment kan ik bewust kiezen om mijn aandacht te richten op dat wat mij blij maakt, mij positief voedt, mijn hart verwarmt. Zelfs in situaties waarin boosheid en verdriet mij dreigen te overweldigen, kan ik kiezen om de pareltjes te vinden in de lessen die me worden aangereikt. Kan ik me richten op een gevoel van vertrouwen, van groei en ontdekken, in plaats me gevangen te voelen in datgene wat ik als vervelend ervaar.

Sluit ik dan mijn ogen voor het nare? Negeer ik mijn emoties? Nee, absoluut niet. Ik voel en erken wat een situatie met me doet, eigen mij alle gevoelens toe, en kies vervolgens bewust waar ik mijn aandacht wil laten rusten. Als je je emoties volledig toelaat, duurt het hooguit 90 seconden, voor ze weer wegebben. Heb je er langer last van, dan zit je met je aandacht vast in een verhaal van tekort, gemis en onrecht*. Je zet je af tegen de feitelijkheid van het moment. Het mag niet waar zijn. Het moet anders. En alle gedachten die de werkelijkheid willen veranderen, houden je vast in een negatief gemoed. Hetzelfde geldt voor oordelende gedachten. Oordelen, draagt op geen enkele wijze bij aan het ervaren van geluk.

Ik ben geschrokken van de ontdekking
dat ik veel vaker oordeel
dan ik me bewust ben

Ik heb altijd van mijzelf gedacht dat ik weinig oordeelde. Dat ik de mensen nam zoals ze waren. Hoe anders ze ook waren dan ikzelf. Het tegendeel is waar. Ik ben geschrokken van de ontdekking dat ik veel vaker oordeel dan ik me bewust ben. Ik vind regelmatig dat een ander te dominant is, te sturend, te bepalend. Of dat iemand niet goed genoeg is, niet slim, te weinig doorzettingsvermogen heeft. Ik oordeel als iemand zich te veel als slachtoffer gedraagt, of als iemand te weinig aandacht voor me heeft, me niet ziet, niet begrijpt. Ik vind dat de één te veel praat, de ander te weinig, en weer een ander te oppervlakkig. Ik word hier niet gelukkig van.

Geluk ervaar ik pas als de oordelen weg zijn, als ik niets anders van een ander verwacht dan zichzelf te zijn en ik hem of haar daarin met respect kan ontmoeten. Hetzelfde geldt voor de ontmoeting met mijzelf. Ik voel me niet blij als ik mijzelf veroordeel omdat ik niet goed genoeg ben, tekort kom, te dominant ben, mijzelf te veel te terugtrek, te egoïstisch reageer. Of een oordeel heb over wat er in mijn lijf gebeurt: te moe, te veel pijn, te stijf, te koud, te ‘opgetrokken’.  Het oordeel is steevast: niet goed. En ook daarmee kies ik niet voor geluk.

Ik kies voor geluk
als ik open en nieuwsgierig ben
naar dat wat zich in de ontmoeting ontvouwt

Ik kies voor geluk als ik open en nieuwsgierig ben naar dat wat zich in de ontmoeting ontvouwt. Als ik mijn aandacht niet vastzet in het onaangename, maar juist open blijf naar dat wat er óók is: de plekken waar mijn lijf zacht is, waar het niet pijnlijk is, wat ik wel kan. Open naar het hart van de ander, de kwaliteiten die minder in het oog springen, de intentie achter de woorden.

Kiezen voor geluk betekent ook dat ik mijn aandacht richt op schoonheid in plaats van dat wat ik als lelijk bestempel. Schoonheid in de ander, in samen zijn, in de natuur, in kunst, in verhalen. En dat ik vooral ook schoonheid voed. Door mooie boeken te lezen, me te laten raken door kunst, door bewust tijd door te brengen in de natuur en omgevingen op te zoeken waar het hart spreekt.

Het is bekend dat de dingen waar je aandacht naar toe gaat, groeien. Ik kan de basis voor mijn geluk verstevigen door bewust te kiezen voor positieve geestelijke voeding en heel bewust stop te zeggen tegen dat wat mijn geluk ondermijnt: het vele oordelen, maar ook onnodig TV-kijken, te veel achter de computer zitten, gezelschap opzoeken dat spanning geeft en mij energie kost, geen nee durven zeggen, aanpassen, zoeken naar gelijk, denken in te kort.  Elk moment, dat ik heel bewust kies voor geluk, verstevig ik die basis.

Voed je compassie, voed je plezier
voed  je humor, je verwondering en vertrouwen

Zen Boeddhist Thich Nhath Hanh heeft ons regelmatig gewezen op de behulpzame en de niet behulpzame zaadjes in je onderbewuste. Niet behulpzaam zijn de zaadjes van woede, verdriet, ergernis, pijn, machteloosheid, etc. Behulpzaam zijn de zaadjes van vreugde, vertrouwen, geduld, compassie. Soms verschijnen ze aan de oppervlakte, door iets wat er in ons leven gebeurt.  De ene keer komt er vreugde op, de andere keer woede. Daar hebben we niet zoveel invloed op. Wel kunnen we bewust kiezen welke zaadjes we extra willen voeden en welke vooral niet.

Hoe meer behulpzame zaadjes we voeden, hoe beter we in staat zijn de onbehulpzame zaadjes te verwelkomen, als ze verschijnen, maar ook direct weer los te laten, zodat ze ons niet in hun greep krijgen. Voed je compassie, voed je plezier, je humor, je verwondering en vertrouwen. En zeg heel bewust stop tegen klagen, slachtofferschap, oordelen en destructieve afleiding. Het leven wordt er zoveel mooier door!

*Wat het verzetten tegen onrecht betreft. Ik bedoel hier niet te zeggen dat je onrecht zou moeten accepteren. Er is echter een verschil tussen erkennen dat er onrecht is en daar vanuit positieve kracht en compassie beweging in willen brengen (kiezen voor geluk) of je verzetten tegen onrecht vanuit boosheid of teleurstelling, in negatieve gevoelens blijven hangen en anderen de schuld geven en veroordelen.

  • Wil je de blogs van Nanette graag volgen? Klik hier.
  • Ben jij ook geboeid door dit soort onderwerpen en wil je net als Nanette anderen al coachend begeleiden op weg naar meer geluk? Lees hier meer over de opleiding Natuurcoaching van Innersteps.
Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Een gedachte over “Iedere dag kiezen voor geluk

  1. Marieke van der heijden

    Een bevestiging Nanette die je weer in zo’n mooie, rake bewoordingen weet te plaatsen. Inspirerend! Dank! Liefs Marieke

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *