Als het niet stroomt in je leven, je werk of je relaties, als je je somber, gefrustreerd of moedeloos voelt, vraag je dan af waar je aandacht op gericht is. Zeer waarschijnlijk zit je vast in herhalende gedachten in je hoofd. Gedachten die gaan over wat niet goed en niet fijn is. Gedachten die oordelen over een situatie of een persoon. Gedachten vol weerstand over hoe de realiteit van het moment is. Je aandacht is gericht op verhalen in je hoofd, waarvan je je af zou kunnen vragen of die de absolute waarheid bevatten.

Wat zou er gebeuren als je op dit soort momenten je aandacht naar je hart zou brengen en heel bewust kiest om de situatie te benaderen vanuit liefde? Beginnend bij jezelf. Dat je al je die gevoelens van frustratie en moedeloosheid liefdevol welkom heet. Nog voordat je die liefdevolle blik naar buiten brengt. En dat je daar de tijd voor neemt. Rustig zitten, ademen. Ik laat alle verhalen in mijn hoofd los en kies voor liefde. Nu.

Het is een simpele uitnodiging. En vast niet onbekend. Wie bewust kiest een spiritueel pad te lopen, weet dat liefde het antwoord is op alles wat vast zit en niet stroomt. Liefde heelt en verzacht. En toch blijkt het niet eenvoudig de liefde in ons dagelijks leven bewust toe te laten. Het leed van en ander met onze liefde verzachten, dat is niet zo moeilijk, maar onze eigen innerlijke conflicten, die moeten het vaak zonder doen. Waar we het gevoel hebben dat iets of iemand ons iets aandoet, of waar we ons slachtoffer voelen van een nare situatie, is het moeilijk het hart wijd open te houden.

Waar we de liefde kwijt zijn,
viert angst hoogtij.

De tegenpool van liefde is angst. Waar we de liefde kwijt zijn, viert angst hoogtij. Soms heel zichtbaar, vaak sluimerend onder de grens van je bewuste aanwezigheid. Als je met oprechte nieuwsgierigheid op onderzoek gaat, zul je de angst in haar vele vermommingen herkennen. Zo kan ik bij mezelf zien, hoe ik bij conflicten aan de ene kant bang ben mijn plek en mijn eigenheid te verliezen en aan de andere kant bang de verbinding te verliezen. Tijdens mijn ziekte was ik bang mijn vitaliteit te verliezen en daarmee een groot deel van mijn sociale leven. In mijn werk ben ik soms bang dat de inkomstenstroom ophoudt.

Als ik dieper op onderzoek ga, kom ik nog veel meer subtiele angsten tegen, die mijn handelen onbewust bepalen. Angst dat ik er niet toe doe, angst alleen achter te blijven, angst niet aantrekkelijk te zijn, angst iets niet goed te doen in de ogen van een ander, angst te falen als moeder en ga zo maar door. Let wel, ik heb het over hele subtiele vormen van angst. Ik functioneer prima en sta stevig in mijn schoenen, maar ik zie ook hoe al die subtiele vormen van angst impact hebben op mijn zijn. Kleine stressfactoren, die het lichaam in een voortdurende alertheid houden.

Onlangs ben ik weer eens in één van de boeken van Marianne Williamson gedoken. Terugkeer naar de liefde. Haar bestseller uit 1992. Ze stelt hierin dat als je bereid bent vanuit liefde in plaats vanuit angst naar jezelf en de wereld te kijken, alles verandert. Uit ervaring weet ik dat het waar is. Sinds ik meerdere malen per dag mijn focus heel bewust naar mijn hart breng, en vanuit die plek de wereld binnenlaat, is er veel veranderd. Ik ben zachter geworden, minder oordelend, er is veel minder ‘moeten’ en veel meer ‘ontspannen zijn’. Er is vertrouwen, er is minder oordeel en stap voor stap verandert het diep gewortelde gevoel van moeten overleven, naar overgave aan het leven.

Het vraagt oefening. En de bewuste intentie: ik kies voor liefde. Telkens weer.


De blogs op de site van Innersteps dienen als ondersteuning aan coaches die zich breed willen blijven scholen. Wil jij zo zuiver mogelijk naast die ander staan, stevig en geaard, vrij van projecties en ‘beter’ weten, dan vraagt dat om een grote mate van bewustzijn op je eigen zijn en functioneren. Telkens weer zien waar je verstrikt zit in een oud verhaal, waar angst domineert en leren hoe je die betovering kan doorbreken en naar vertrouwen kan bewegen. Daar gaan al deze blogs over.

De beste investering die je als coach kan doen, is werken aan je eigen persoonlijke groei. Aan jouw persoonlijk leiderschap. Uiteindelijk geldt dat voor iedereen die op zoek is naar geluk en bezieling in zijn of haar werk. Daarom zijn ook de lezers die geen coach zijn, uiteraard van harte welkom om mee te lezen.