Sta jij vol in het leven?

Sta jij vol in het leven? Met alles wie je bent en wat je hebt te geven? Doe je mee? Geniet je van alles wat je toe komt? Of sta je ergens aan de rand en is je blik en aandacht elders? Bij de plannen van morgen, bij verhalen in je hoofd, bij ideeën hoe het beter of anders kan? Ben je hier of verdwijnt je aandacht in de virtuele wereld van Facebook, Instagram en Whatsapp?

Zenmeester Thich Nath Hanh herhaalde het in zijn lezingen keer op keer: Je hebt een afspraak met het leven. En het tijdstip is nu. Er is geen ander moment, dan dit ene moment om het leven te ervaren. Alleen in het nu valt er iets te voelen, te ervaren, te zien, te horen, te proeven. Ben je er met je aandacht niet bij, dan mis je je afspraak. Dan raast het leven aan je voorbij. Het kado van miljoenen, unieke, subtiele ervaringen, blijft onuitgepakt.

Ik weet het zo goed
en toch moet ik mezelf er keer op keer aan herinneren

Het leven is kort en het geluk zit in de kleine dingen. Twee grote clichés, die zoveel simpele waarheid bevatten. Ik weet het zo goed en toch moet ik mezelf er keer op keer aan herinneren. Mijn actieve geest is continu bezig met plannen maken en ideeën uitwerken. Ik vind het fijn als dingen een plek hebben. Als zaken kloppen en geordend zijn. Alsof ik dan pas de rust kan ervaren om te gaan genieten van wat er is. Als ik zeker weet dat mijn kinderen zich redden, als ik zeker weet dat er voldoende inkomen wordt gegenereerd, als ik zeker weet dat mijn relaties in harmonie zijn. Pas dan komt mijn systeem in rust en kan ik neerdalen in het nu. Dat gebeurt zelden. Er is altijd wel iets om te ordenen. Of groter of beter te maken. Doodzonde. Want op welk ander moment kan ik werkelijk van het leven genieten dan nu, op dit moment?

De boodschap van Thây (zoals studenten de zenmeester noemen) is zo simpel. Breng je aandacht naar het nu, naar je ademhaling, je zintuigen, je gewaarwordingen in je lichaam, en ontdek hoe sprankelend het leven is. Ook spiritueel leraar Almaas herinnert ons dat de waarheid van het leven enkel in de ervaring van het nu te vinden is, niet in de geest, niet in het denken.

Leef in het nu. Het klinkt zo simpel, maar o hoe krachtig ons denken, dat ons er steeds weer vandaan haalt.  Kennelijk moeten we er keer op keer aan herinnerd worden. We weten het wel. We weten het donders goed. Maar de praktijk is o zo weerbarstig. Het is niet voor niets dat Mindfulness-cursussen zo populair zijn. Leven in het nu is voor ons Westerlingen geen vanzelfsprekendheid.

Wat kan ik doen om meer aanwezig te zijn?

Wat kan ik doen om meer aanwezig te zijn? Om niet alleen te genieten van bijzondere dingen en grote prestaties, maar ook van het alledaagse? Om te zien dat niet alles om Innersteps draait, om het bedrijf dat succesvol moet zijn, dat zo veel mogelijk mensen moet inspireren. Maar dat voldoening ook en vooral zit in het kleine, het subtiele. Water op mijn handen, wind op mijn huid, fietsen naar de winkel, een glimlach op straat. Genieten van samen zijn met mijn zonen, vrienden, familie. Hoe kan ik daarin werkelijk aanwezig zijn. In vol contact? En hoe kan ik ook saaie verplichtingen ervaren als klein geluk?

Ik heb reminders nodig, zoals een mindfulnessbell op mijn computer. De structuur van dagelijkse meditatie. Maar ook leraren die me in retraites terugbrengen naar de levendige ruimte van het nu. Regelmatig krijg ik de vraag: is het nooit genoeg? Al die retraites? Nee. Het is nooit genoeg. Ik heb die inspiratie nodig om te blijven herinneren. Onderhoud voor de geest, zoals sporten onderhoud is voor het lijf. Ook daarin ben je nooit klaar.

We zijn gezegend met zoveel moois. Als we ons ieder moment zouden kunnen verwonderen over al die dingen die we in het hier en nu kunnen ervaren, zouden we ons geluk niet op kunnen. Graag citeer ik nog eens mijn favoriete dichter John O’Donohue, die het zo mooi weet te verwoorden!

Moge je huid bij een aanraking
de schoonheid registreren
van het anders zijn
dat je omringt

Moge je gehoor zijn afgestemd
op een diepere stilte,
waar geluid zo wordt aangescherpt
dat het verten thuisbrengt.

Moge de geur
van een ademende weide
je hart verfrissen
en je helpen herinneren
dat je een kind van de aarde bent

En wanneer je eten
en drinken tot je neemt
moge je smaak zich verlustigen
aan de gaven en de zoetheid
die uit de aarde voortkomen

Moge je innerlijke oog
door de buitenkant heen kijken
en de werkelijke aanwezigheid zien
van alles wat je tegenkomt

Moge je ziel schoonheid verlenen
aan wat je oog verlangt,
opdat je een glimp mag opvangen
van de eeuwigheid die schuilgaat
aan wat, met je gewone blik bezien,
zo saai en simpel lijkt

 • Wil je de blogs van Nanette graag volgen? Klik hier.
 • Zou je samen met Nanette bewust willen stilstaan bij wat er op dit moment in je leven speelt? Maak dan een afspraak voor een coach sessie in de bossen van Baarn via de contactpagina.
 • Ben jij ook geboeid door dit soort onderwerpen en wil je net als Nanette anderen al coachend begeleiden in het omgaan met lastige situaties? Lees hier meer over de opleiding Natuurcoaching van Innersteps.
Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

4 gedachten over “Sta jij vol in het leven?

 1. gaia

  synchroniteit, de juiste woorden op het juiste moment,
  opeens het besef ik ben niet zo aanwezig als ik zou willen zijn….
  Dank je!!
  Groet

  Reageren
 2. Marieke

  Geweldig mooi verwoord! Die afspraak met het leven vind ik prachtig en heb ik afgelopen dagen steeds als reminder gehad om bewust aanwezig in het nu te zijn. Dank voor wederom een mooie inspiratie!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *