Loslaten, hoe doe je dat dan?

Loslaten lijkt het toverwoord te zijn als je je op het pad van bewustzijn begeeft. Maar hoe doe je dat dan? Hoe laat je los als je gedachten maar met je aan de haal blijven gaan. Als dat wat je is aangedaan zo verdomde zeer doet. Als de boosheid maar niet weg lijkt te gaan. Als alles in je roept: ik wil niet loslaten, ik wil dat het anders is!

Vaak zijn we bang dat loslaten gelijk staat aan opgeven. Opgeven van dat wat je zo graag waar wil laten zijn: je diepe verlangen naar contact en verbinding. Loslaten betekent niet dat je behoeften verloochent. Of dat je uit contact gaat en alleen achter blijft. Loslaten gaat over stoppen met wensen dat de realiteit anders is dan hoe die zich aan je voordoet. Loslaten gaat over het volledig erkennen van de waarheid van het nu. Niets meer en niets minder.

De rauwe waarheid van het nu

Je erkent dat de ander iets heeft gedaan, waarbij jij pijn voelt. Je erkent dat het gedrag van je baas bot overkomt, en jij daar last van hebt. Je erkent dat je een behoefte hebt om gezien te worden, maar dat je die behoefte niet vervuld ziet. Je erkent dat het je verdrietig maakt. Punt. Geen verhalen hoe het anders kan, hoe het anders moet, dit is de rauwe waarheid van het nu.

Dat erkennen vraagt om aanwezig zijn in het nu. Volledig in contact met wat er is. Met je pijn, je boosheid, verdriet, maar ook met je verlangens en behoeften. In die zin is de sleutel tot loslaten paradoxaal genoeg: toelaten. Vanuit je volwassenheid toelaten wat er is. Ook het niet weten, het onbekende.

En dan gebeurt er iets bijzonders. Door alles wat zich in het nu ontvouwt, volledig toe te laten, hef je de weerstand tegen de realiteit op. En waar weerstand verdwijnt, kan levensenergie weer stromen. Je zult ruimte en rust ervaren. Ruimte in alles wat er is. Ruimte in de pijn, de boosheid, maar ook in je verlangen. Dat wordt niet meer ingeperkt, maar krijgt juist alle ruimte. Want wat je hiermee impliciet doet: je maakt het verlangen van jou en niet van de ander. Jij bent weer in charge en niet de omstandigheden. En of je in je verlangen op dit moment wordt ontmoet of niet, dat is niet zo van belang. Het gaat erom dat jij je verlangen eert en belichaamt. No matter what.

En verder: blijf nieuwsgierig, blijf open. Blijf je verwonderen over wat zich in jouw leven wil ontvouwen. Er is zoveel te ontvangen, zoveel meer toe te laten dan waar je aandacht blijft steken. Glimlach en wees in blijde verwachting!

 

Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Een gedachte over “Loslaten, hoe doe je dat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *