Het lijkt niet zo ingewikkeld, moeiteloos jezelf zijn. Gewoon doen wat je leuk vindt, uiten wat je te uiten hebt, geven wat je te geven hebt. Maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo eenvoudig te zijn. We doen heel vaak dingen die we helemaal niet zo leuk vinden en uiten lang niet altijd wat we van binnen voelen en zelden geven we alles wat we zouden willen geven.

Moeiteloos jezelf zijn, betekent vol, met alles wie je bent, in het leven staan. Vol vertrouwen. Vol levenslust. Vol liefde. Vol nieuwsgierigheid. Vol respect. Je hoeft niets te bevechten, geen recht te halen. Niets in te houden, niets te beschermen. Je bent. Je bent het leven dat door jou heen beweegt. De natuur die zich via jou manifesteert. En je hoeft niets anders te doen dan de beweging van die natuur, die levensstroom te volgen.

Er is een wijs deel in mij dat het allemaal precies weet en moeiteloos die essentie weet te verwoorden. Er is echter ook een deel in mij dat het lastig vindt hiernaar te leven. Een deel dat zich regelmatig terugtrekt. Niet altijd zegt wat het zou willen zeggen, uit angst voor afwijzing of teleurstelling. Een deel dat het eng vindt om onbeschermd door het leven te gaan, dat graag controle houdt. Een deel dat zich soms boos of onmachtig voelt en daardoor verkrampt reageert.

Het wijze deel is leeg van angst
en geworteld in het tijdloze nu

Het wijze deel is leeg van angst. Leeg van oordeel. Leeg van welke gedachte of welk verhaal dan ook. Het is geworteld in het tijdloze nu. Het weet in feite niets en is daarin volledig ontspannen. In stilte wachtend op de intuïtieve impuls die het mag volgen. Volledig beschikbaar voor het leven.

Het gespannen deel in mij leeft vooral in verhalen. Verhalen hoe de dingen wel of niet moeten zijn. Wat wel of niet eerlijk is. Wat wel of niet kan gebeuren. Het volgt de hele dag 1000 en 1 gedachten en probeert continu de boel veilig te stellen of afleiding te zoeken voor de gevoelens die de verhalen teweeg brengen. Dit gespannen deel is totaal niet beschikbaar voor het leven. Het leeft in het hoofd. Is niet aanwezig.

Ik ben niet de enige afwezige hier. We doen het allemaal. We leven voornamelijk in ons hoofd. Maar wat is daar nu werkelijk? En welke van die gedachten zijn het nou echt waard om te volgen? Helpen ze om moeiteloos jezelf te zijn? Om moeiteloos door het leven heen te bewegen en volop te genieten van alle schoonheid die het leven je iedere moment weer aanreikt?

Ik hoef niets anders te doen
dan aanwezig te zijn in mijn lijf en hart

Of het nu gaat om een goede coach of trainer te zijn, een goede moeder, partner, vriendin of zus, al wat ik te doen heb is mijzelf leeg maken. Leeg van gedachten, aannames, angsten of beter weten. Leeg van mijn verleden, mijn wonden. Alleen dan kan ik moeiteloos mijzelf zijn en puur en volledig beschikbaar zijn in het contact. Alleen dan kan ik de hogere intelligentie die door mij heen beweegt de leiding geven. Ik hoef niets anders te doen dan aanwezig te zijn in mijn lijf en hart en open te staan voor de intuïtieve impulsen die het leven mij aanreikt.

In die lege staat van zijn wordt de coaching magisch, het contact met mijn dierbaren puur en liefdevol en mijn kijk op de wereld en alles wat daarin gebeurt open en nieuwsgierig. Angst is afwezig en ik ben moeiteloos mijzelf.

Is dat ingewikkeld? Jezelf leegmaken? Het gespannen deel in jou zal zeker denken van wel. Die zal denken dat er eerst heel wat moet gebeuren, voordat zoiets mogelijk is. Overtuigingen loslaten, zorgen dat de omgeving veilig is, veel mediteren wellicht, mindfulness beoefenen. Dat kan je zeker iets brengen, maar zal je niet leeg maken. Het is wederom een verhaal geloven, binnen een verhaal. Het is wederom het volgen van een gedachte: als ik dit doe, wordt het beter.

Leegmaken gaat juist over
niet-iets-doen

Maar leegmaken gaat juist over niet-iets-doen. Het is enkel een verschuiving van focus. Je aandacht verplaatsen van je gedachten, naar de stille ruimte waarin je gedachten verschijnen. Die stille ruimte kenmerkt zich door een gevoel van rust, vrede, liefde. Het is ieder moment beschikbaar. Als er al een beoefening is, dan is dit de enige: neem regelmatig een momentje om bewust die aandacht te verschuiven. Wees aanwezig in die stille leegte. Rust daar. Dat is de essentie van wie je werkelijk bent. Daar is jezelf zijn moeiteloos en vanzelfsprekend.

 

Heeft dit artikel je geraakt?

En zou je meer van Nanette willen lezen? Abonneer je op haar blogs door het formulier onderaan de pagina in te vullen of lees hier meer over haar troostrijke boek Zen in de Chaos.


De blogs op de site van Innersteps dienen als ondersteuning aan coaches die zich breed willen blijven scholen. Wil jij zo zuiver mogelijk naast die ander staan, stevig en geaard, vrij van projecties en ‘beter’ weten, dan vraagt dat om een grote mate van bewustzijn op je eigen zijn en functioneren. Telkens weer zien waar je verstrikt zit in een oud verhaal, waar angst domineert en leren hoe je die betovering kan doorbreken en naar vertrouwen kan bewegen. Daar gaan al deze blogs over.

De beste investering die je als coach kan doen, is werken aan je eigen persoonlijke groei. Aan jouw persoonlijk leiderschap. Uiteindelijk geldt dat voor iedereen die op zoek is naar geluk en bezieling in zijn of haar werk. Daarom zijn ook de lezers die geen coach zijn, uiteraard van harte welkom om mee te lezen.