Over nieuwsgierig zijn

Nu het zomer is, slaap ik met de ramen wagenwijd open. Elke ochtend is het een feest om wakker te worden met het gezang van de vogels in de tuin. Om stil te luisteren naar al die unieke klanken. De één zingt een melodietje, de ander ratelt wat en verderop klinkt een herhalend deuntje. Ik weet niet waar het allemaal over gaat, maar het is boeiend te horen hoe iedere vogel zijn eigen wijze van zingen heeft.

Over vogels hebben we over het algemeen geen oordelen. We hebben geen ideeën van hoe ze wel of niet moeten zingen, geen verwachtingen over hun gedragingen. We worden blij als ze verschijnen en raken niet teleurgesteld als ze weer verdwijnen. Wat we meestal ervaren is ontroering en verwondering.

Hoe zou het zijn als wij de mensen om ons heen op dezelfde manier zou benaderen, als we bij vogels doen? Hoe zou het zijn als we alle aannames, alle plaatjes die we over anderen hebben zouden loslaten, en slechts in verwondering zouden waarnemen? Als we vanuit pure nieuwsgierigheid zouden ‘luisteren’ naar het deuntje wat die ander zingt? Zonder te letten op de inhoud van de woorden, zonder in gedachten aan de haal te gaan met wat je hoort en ziet? Slechts in alle openheid aanschouwen wat die ander doet. Wat gebeurt er dan? Zouden we dan net zo blij worden als bij het luisteren naar het geluid van een zingende vogel?

Mijn ervaring is dat het lichter wordt. En zeker ook vrolijker. En dat ik hele andere dingen ga zien bij die ander. De intenties van waaruit men spreekt worden duidelijker zichtbaar. Er ontstaat meer begrip en ook meer respect. En bij mijzelf ervaar ik meer nederigheid. Niet in de zin van Calimero (ik is klein en jij bent groot), maar nederigheid in de zin van diep respect voor de ware en zuivere natuur van die ander.

Het is fijn om te oefenen in ‘verwonderen’. Simpelweg nieuwsgierig zijn, zonder oordeel. Een behulpzaam mantra kan zijn: O, zingt dat vogeltje zo!

Heb je ook zin om hiermee te oefenen? Laat me weten wat je ervaringen zijn!

Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *