Hij had moeite met beslissingen nemen, vertelde hij me. Eeuwig kon hij twijfelen, bang om de verkeerde keuze te maken. Daar had hij last van. Hij was nog niet zo lang in de Algarve en wilde het nu goed doen. Niet weer dezelfde fouten begaan als in Nederland. Daar had hij té lang op de verkeerde plek gezeten, meende hij. In een commerciële functie had hij veel geld verdiend, maar ook veel stress gekend en eigenlijk was hij er nooit echt gelukkig geweest.

Nu had hij hier in de Algarve al wéér het gevoel gehad in zijn eigen valkuil te zijn gelopen. Hij had net een groot project afgebroken, omdat het niet klikte met de opdrachtgever. Zie je wel, wéér de foute keuze gemaakt, zei het venijnige stemmetje in hem. Het gaf hem een enorm gevoel van falen. At wandelend door de heuvels en dalen van het prachtige natuurgebied Espinaco de Cão keken we terug op andere keuzes in zijn leven en hoe die uitgepakt hadden.

Hij kwam erachter dat hij
een enorme prestatiedrang bezat

Hij kwam erachter dat hij een enorme prestatiedrang bezat. Alleen maar gaan voor de top, doorgaan tot de ultieme overwinning. Fouten kon hij zich daarbij niet permitteren. Haalde hij zijn doel niet, dan kon hij echt flink in de put raken.

Ik zag dat het wandelen hem goed deed. Zijn gehaastheid aan het begin van de wandeling had plaats gemaakt voor een zekere rust. Praatte hij eerst aan één stuk door, nu kon hij de stiltes ontspannen laten zijn voor wat ze waren en zijn geest de tijd geven te bedaren.

Op een viersprong vroeg ik hem te kiezen waar we heen zouden gaan. Rechtdoor, antwoordde hij direct, zonder enige twijfel in zijn stem. Weet je het zeker, vroeg ik nog. Ja, dit is het pad dat we moeten gaan, dat komt vast op iets moois uit, zei hij vastberaden.

Elk pad biedt de nodige ervaringen

Op het pad was van alles te zien. Bloeiende agaven (prachtig fenomeen), enorme oude kurkeiken, geurende lavendel en een idyllisch meertje. Al genietend van zoveel moois, kwam hij tot de ontdekking dat de weg naar de top eigenlijk net zo belangrijk is, zo niet belangrijker, dan het feitelijk behalen van de top. Dat elk pad de nodige ervaringen biedt, waar je van kunt genieten. De ervaringen leren je ook van alles over jezelf. Wat je wel en niet wilt, waar je wel en niet goed in bent, waar je je wel of niet prettig bij voelt. Op een gegeven moment merk je van zelf weer een nieuwe keuze wilt maken.

Had je ooit besloten naar Portugal te komen als je die commerciële functie niet goed zat was? vroeg ik hem. Nee, die situatie was inderdaad nodig om die stap te zetten, antwoordde hij.

We waren inmiddels aan het eind van het pad beland, daar lag een drukke provinciale weg. En? Foute keuze? Lachend keek hij me aan. Nee hoor, foute keuzes bestaan niet. We moeten alleen even van richting veranderen.

Wil je ook als natuurcoach aan de slag? En leren hoe je de optimale ruimte kunt creëren om inzichten te laten ontvouwen? Op een manier die moeiteloos gaat? Kom dan naar één van de introductie workshops en maak op een inspirerende wijze kennis met de opleiding Natuurcoaching van Innersteps.