Verlangen naar geluk versus angst voor verandering

In geen enkele ander periode van het jaar is het verlangen naar geluk zo voelbaar als tijdens de jaarwisseling. ‘Gelukkig nieuw jaar!’ roepen we massaal als het nieuwe jaar wordt ingeluid. We wensen elkaar meer licht, liefde en inspiratie toe. Dat de toekomst gevuld mag zijn met mooie momenten, warmte, succes. De lucht is vol van hoop. Daar, ergens in die onbekende toekomst, ligt de belofte van mooier en beter. Steevast laat ik me betoveren door dat magische moment, glas champagne in de hand: Dít jaar wordt het allemaal anders!

Geloofde ik vroeger nog heilig in die magische belofte, inmiddels weet ik natuurlijk beter.  De toekomst zal altijd op mijn leven vooruitlopen. Veranderingen die ik daar leg, blijven daar hangen. Geluk dat ik daar verwacht, vervulling die ik daar hoop te vinden, zal de werkelijkheid van vandaag nooit aanraken.

Het is ons al duizenden keren verteld, en we zullen er nog duizenden keren aan herinnerd moeten worden: geluk is alleen in het hier en nu te vinden. Het leven kan ik alleen op dit moment beleven. Al het andere is illusoir. Het zijn verhalen, ideeën, gedachten, die zich uitsluitend in mijn hoofd afspelen. Niets meer en niets minder

Als ik me verbind met het nu
raak ik vervuld van een rijkdom aan indrukken

Als ik mij op dit moment verbind met het nu, dan voel ik de sensatie van het tikken  mijn vingers op het toetsenbord. Dan word ik mij gewaar van het geluid van de vogels dat in mijn gehoor verschijnt (ik zit buiten). Dan voel ik de wind op mijn huid en de zon die mijn gezicht verwarmt. Dan geniet ik bewust van de kat die naast mij op de bank zit en de hond, die aan mijn voeten rust.  Voel ik de zachte vacht als ik hun over hun rug aai. Als ik me verbind met het nu dan geniet ik van de rust die ik ervaar als ik nergens heen hoef in mijn gedachten. En raak ik vervuld van de rijkdom aan indrukken die ik gewaar word als ik werkelijk hier ben.

Rijker en gevulder kan het leven niet zijn dat dit moment, en ieder moment erna, mits ik aanwezig ben.  Filmmaker Louie Schwarzberg  heeft dit gevoel van rijkdom prachtig weergegeven in een kort filmpje, waarin hij de kijker uitnodigt om iedere dag weer dankbaar te zijn voor wat het leven schenkt.

De voice-over zegt: You think it’s just another day in your life, but it is not. It is the one day that is given to you today. Its a gift. Prachtig! Als je het leven zo open kan benaderen, dan weet je dat iedere nieuwe ochtend, ieder uur, iedere seconde van je leven je de kans biedt om opnieuw te beginnen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot het jaar voorbij is.

We verplaatsen ons verlangen
steeds weer naar de toekomst

Ik denk dat iedere lezer zich van deze kans bewust is. En toch, toch verplaatsen we ons verlangen steeds weer naar de toekomst en stellen we onze voornemens onnodig uit:  Als het nieuwe jaar begint, stop ik met roken. Als de kinderen het huis uit zijn, maken we tijd voor ons samen. Als het wat minder druk wordt op mijn werk, ga ik eens echt wat leuks doen met de kids. Als de verbouwing voorbij is, ga ik op vakantie. En dan? Voor je het weet is het weer oud en nieuw, en zie je jezelf precies dezelfde voornemens nemen. Voor je het weet zijn de kinderen het huis uit en zijn de kansen om al die leuke dingen met ze te doen, verkeken. Voor je het weet, ligt je geveld op de bank met een burn-out, of geeft een zware ziekte het alarm: het is tijd voor verandering NU!!

Wat is dat toch dat we als mens de neiging hebben om veel langer door te gaan in een situatie, die allang niet meer dient? Die ons uitholt in plaats van energie geeft? Hoe vaak blijven we niet te lang hangen in een relatie of werksituatie, die overduidelijk niet goed voor ons is? Ik zie het bij mezelf, ik zie het bij vriendinnen om me heen. We zijn bang. We zijn bang voor het onbekende, we zijn bang te falen, we zijn bang alleen over te blijven, we zijn bang voor te kort, we zijn bang van geen betekenis te zijn. Maar de angst vreet ons op. Verkrampt ons lijf, beïnvloedt ons humeur en onze relaties. Het haalt de sprankeling uit ons leven.

Als je licht en liefde wordt toegewenst, een sprankelend nieuw jaar, voorspoed, gezondheid, weet dan dat niemand anders dan jijzelf die sprankeling in je leven kan brengen. Door te bewegen wanneer je verlangen dat vraagt en jezelf niet langer tegen te houden. Trotseer je angst en vertrouw op het nieuwe dat je wacht. En weet, dat ook na deze stap, iedere dag weer een nieuw begin belooft. Met nieuwe kansen, nieuwe keuzes, nieuwe mogelijkheden. De essentie van het leven is beweging. Hou het niet vast. Laat het vooral stromen!

 

Share this article with your friends!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 gedachten over “Verlangen naar geluk versus angst voor verandering

 1. Marij Vedder

  Mooie geschreven Nanette.
  Ja, het geeft en is rijkdom, als je zo iedere dag kunt leven en beleven.

  groet,
  Marij

  Reageren
 2. Mieke van Teeffelen

  Dank je wel Nanette voor dit heldere verhaal. Bekend, maar kan het niet vaak genoeg lezen. Iedere keer weer dringt het nog meer tot me door dat er alleen maar een NU is om gelukkig en aanwezig te zijn.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *