Blij, ontroerd en vol nieuwe levensenergie ben ik op 19 juni terug gekeerd uit Zwitserland. Daar werd ik 3 weken lang intensief behandeld voor Lyme. Degenen die mij al een tijdje volgen, weten dat ik 10 jaar lang heb geworsteld met chronische pijn en intense moeheid. Dat ik mijn heil heb gezocht bij talloze therapeuten, maar dat het nooit lukte om van de ziekte te genezen.

Nu is er eindelijk een doorbraak gerealiseerd, dankzij de gedegen expertise van de artsen van de Alpstein Clinic in Zwitserland. Een kostbaar traject, wat mogelijk werd gemaakt door de ruimhartige giften van ruim 850 donateurs. Ik ben ze eeuwig dankbaar.

Terugkijkend op die lange strijd met mijn gezondheid, kan ik eindelijk ook de lessen zien van deze moeilijke periode in mijn leven. Wat heeft Lyme mij geleerd? Graag zet ik vijf levenslessen op een rij.

 

Intuïtie

Waar ik sinds mijn terugkeer zo blij mee ben, is mijn vasthoudendheid aan mijn innerlijk weten. Dat ik ondanks alle goedbedoelde raadgevingen en adviezen, trouw ben gebleven aan mijn eigen pad. Ik wist dat er ergens in mijn fysieke lijf een disbalans was, en dat ik een deskundig team nodig had, dat via diep en grondig onderzoek, precies in kaart kon brengen, waar die disbalans zat.

Ik wist inmiddels dat ik er alleen met de zoveelste alternatieve methode, niet zou komen. En ook niet met alleen psychologisch werk. Of alleen spiritueel werk. Dat alles is belangrijk, als onderdeel van een brede holistische benadering, maar ik voelde en wist: ik heb nu eerst iets anders nodig. En dat vond ik in Zwitserland: grondige medische kennis van een heel team geschoolde artsen, in combinatie met een holistische visie en behandelwijze.

Mijn intuïtie klopte. Eerst de grootste fysieke saboteur aan het licht brengen (in mijn geval: een flinke vergiftiging van zware metalen), die saboteur eerst aanpakken en dan het immuunsysteem ondersteunen en versterken en vervolgens verder fine tunen op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

Les 1: Vertrouw altijd op je eigen innerlijk weten. Alleen jij weet ten diepste wat goed voor je is en wat je nodig hebt.

 

Overvloed

Toen ik eindelijk gevonden had, wat ik zocht, had ik me tegen kunnen laten houden door het enorme bedrag wat nodig was, om me in Zwitserland te laten behandelen. Maar ik geloof in overvloed. En ik was er heilig van overtuigd dat het bedrag voor me beschikbaar was. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Toen er inderdaad ruimhartig werd gedoneerd, en er zo vaak werd gezegd: je verdient het, je hebt altijd zoveel gegeven, besefte ik dat zich ook een natuurwet liet zien: als je ruimhartig geeft, zal je overvloed ervaren.

Les 2: Vertrouw in overvloed en geef ruimhartig. Op een dag, precies dan wanneer jij het echt nodig hebt, zal alles wat je gegeven hebt in veelvoud naar je terugkomen.

 

Kwetsbaarheid

Leven met een chronische ziekte kan een eenzame weg zijn. Er zijn maar weinig mensen die echt weten en begrijpen wat jij voelt en dan nog, niemand kan samen met jou de pijn en de zwaarte van je lijf dragen en doorleven, dat moet je toch alleen doen. En als je maar weinig energie hebt, zie je minder mensen en kan je wereldje behoorlijk klein worden. Uitreiken is moeilijk als je energie laag is. Ook dat stuit vaak op onbegrip. En dat maakt de eenzaamheid alleen maar groter.

Maar als het je lukt, als je door je weerstand heen weet te bewegen, en je weet je kwetsbaarheid te delen en heel duidelijk te verwoorden wat je nodig hebt, in mijn geval donaties, maar het kan ook een stil samen-zijn zijn, of een maaltijd, een uitnodiging voor een wandeling, een boottripje, iemand die voorleest, als je zo helder durft te zijn, blijkt er in eens een wereld vol mensen te zijn, die graag, heel graag iets voor je willen betekenen.

Les 3: Als ik me afsluit van de buitenwereld, voel ik mij alleen, maar durf ik vanuit kwetsbaarheid uit te reiken en helder te zijn in mijn wensen, dan open ik de weg naar een waardevol samen zijn.

 

Overgave

De ziekte van Lyme laat heel duidelijk zien dat ieder levenspad uniek is. Iedere patiënt heeft zijn eigen, vaak lange, zoektocht te gaan. Wat bij de één tot een succesvol herstel leidt, werkt voor de ander totaal niet. Dat kan enorm frustrerend zijn. De neiging is je vast te klampen aan al die succesverhalen, maar als het bij jou niet werkt, word je er alleen maar moedelozer van.

Naast het vertrouwen in je innerlijke weten is er ook een grote mate van overgave nodig. Soms weten we eenvoudigweg niet wat ons lot is. Wat we te leren en te ervaren hebben. Overgave is dan zinvoller, dan elke keer denken dat je iets moet doen: meer mediteren, praten met je ziekte, je trauma’s opruimen, je seksuele energie laten stromen, beter eten, meer bewegen. Ik zie nu hoeveel energie het me heeft gekost om iedere keer weer iets te willen doen aan die ziekte. Om steeds weer invloed te willen uitoefenen op dat herstel. Overgave aan het pad, aan de natuur, in het vertrouwen dat er op een dag een oplossing komt en daarmee alles anders zal zijn, is misschien nog wel de meest heilzame weg naar herstel.

Les 4:  Jouw levenspad is uniek. Probeer niet te veel te sturen, maar ontspan en wees nieuwsgierig naar wat het brengt. Ook als het leven pijn doet. Ook, en vooral, als je het even helemaal niet meer weet. Op een dag zal alles anders zijn.

 

Dankbaarheid

Als het leven zwaar is en vol met tegenslagen, lijkt er soms niets anders te zijn dan die zwaarte. De blik versmalt en het lijf schiet in de overleefstand. Alle kracht die er nog is wordt gebruikt om het maar vol te houden. En dit brengt alleen maar meer spanning en verkramping.

Maar het leven is rijk en vol. Er is nooit alleen maar zwaarte. Er zijn ook lichte dingen. Er is ook schoonheid. En liefde. Heel vaak, tijdens die zware jaren, schreef ik ’s avonds, in mijn boekje naast mijn bed, de dingen op waar ik dankbaar voor was. Kleine dingen. Grote dingen. Er was genoeg om dankbaar voor te zijn. Dat voelde altijd helend en verzachtend.

In Zwitserland uitte ik meerdere malen mijn dankbaarheid voor al die mensen die het financieel mogelijk hadden gemaakt, dat ik daar was. Ik nam ze iedere dag in gedachten mee naar de kliniek. Het personeel gaf aan me terug dat ze dat zo bijzonder vonden. Dat ik zo dankbaar was richting mijn donateurs. Ik ben ervan overtuigd dat het een belangrijke factor was in mijn helingsproces. Dat voelde ik al op het moment dat de teller van de crowdfund-actie onophoudelijk bleef stijgen. Die immense dankbaarheid en wat dat met mijn lijf deed.

Les 5: Wie dankbaar is zegt ja tegen het leven. Het heft alle weerstanden op en geeft het leven de mogelijkheid vol door je heen te stromen. Dat is helend. En verzachtend.

 

Er zitten nog veel meer levenslessen in mijn proces verborgen. Daar vertel ik later graag meer over.  Voor nu wens ik iedereen een heerlijke zomer toe. Ik ga genieten van mijn nieuwe leven en bedenken hoe ik mijn kennis en expertise over het vak natuurcoaching weer live aan jullie over kan brengen. Met nieuwe inspirerende programma’s. Ik heb er nu al zin in!


 

PS: Voor wie wil weten hoe het programma in Zwitserland er precies uitzag, een korte samenvatting:

Het programma duurde 3 weken. Eerst is zeer breed en grondig bloed, urine en ontlasting onderzoek gedaan. Er is o.a. gekeken naar virussen, parasieten, metaalbelastingen, hormoonhuishouding, stofwisselingsproblemen, voedselallergieën, in hoeverre je lijf van zichzelf ontgift, welke tekorten je hebt qua vitaminen en mineralen, etc etc. Het waren geen standaard testen, het bloed werd naar verschillende laboratoria in het buitenland gestuurd. Zo kun je bijv de metaalbelasting in je bloed meten, maar belangrijk is om ook de belastingen je weefsel te meten. Dat vraagt om een specifieke methode, die normaal gesproken weinig wordt toegepast. Zo kwamen we er bij mij achter, dat er niet (meer) zoveel metalen in mijn bloed zaten, maar deze te meer in mijn weefsel.

Vervolgens is er heel gericht behandeld:

  • Dagelijks infusen en injecties om te ontgiften en de tekorten aan te vullen > deze zet ik tweewekelijk voort in NL
  • Hyperthermie (opwekken van koorts) ter versterking immuunsysteem
  • Inusphersis ® (zuiveren bloed van zware metalen) > alleen mogelijk in Zwitserland of Duitsland
  • Neuraaltherapie (ter activering van het zelfgenezend vermogen)
  • Hydrocolon therapie (ontgiften darmen)
  • Magnetic Field therapie (ter ondersteuning van het immuunsysteem)
  • Manuele therapie (ter ondersteuning van alle behandelingen)
  • Psychologische consulten, om psychische blokkades op te sporen.

Resultaat: ik  voel me fitter, energieker en blijer. Ik ben er nog niet, maar ga echt met sprongen vooruit en weet zeker dat ik over een jaar mezelf genezen zal kunnen verklaren.

Klik hier voor uitgebreide info over de Alpstein Clinic