Boek: Zen in de chaos

Inkijkexemplaar

Hoe blijf je in vredesnaam Zen als je kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen? Hoe blijf je in vertrouwen als je partner je dreigt te verlaten? Wat doe je met boosheid en frustratie? Wat als je wordt overmand door verdriet? Op je meditatiekussentje lukt het nog wel om je vredig en gelukkig te voelen, maar zodra je ervan afstapt begint het gedonder. We kunnen talloze spirituele boeken lezen en veel leren van grote meesters, maar uiteindelijk is de basale werkelijkheid van alledag de meest vruchtbare oefenplek om Zen te zijn.

De uitdaging is om in iedere situatie, klein of groot, bewust stil te staan, innerlijk een stap terug te zetten en te zien hoe je je verzet tegen de werkelijkheid zoals die is. Omdat je iets of iemand niet leuk vindt of bang bent voor afwijzing of verlies van controle. Zie hoe je hoofd vol oordelen en verwachtingen zit, vol aannames over hoe iets wel of niet zou moeten zijn. Het is steevast mijn ervaring dat het lichter wordt als je je hoofd vrij kan maken en nieuwsgierig kan zijn naar wat zich wil ontvouwen, als je het verzet opgeeft en kunt ontspannen in het ongemak.

In dit boek deelt Nanette haar ervaringen in de simpele lessen die het leven haar dagelijks aanreikt. Het bevat een reeks reflecties op herkenbare situaties, waarmee zij positieve inspiratie en troost wil bieden op momenten dat je het even niet meer weet.