Als je als professional met mensen werkt, ben je zelf het belangrijkste instrument dat je inzet. Daarom richten alle activiteiten van Innersteps zich op het ontwikkelen van jouw persoonlijk leiderschap. Het gaat hierbij over jouw innerlijke houding ten opzichte van je werk en je relaties. Die houding bepaalt de kwaliteit van je leven en je werk. Hoe authentieker jij bent, hoe meer je er voor anderen kunt zijn en hoe meer vreugde jij zult ervaren.

Persoonlijk leiderschap is de basis van natuurlijk leiderschap. Hierbij gaat het bovenal over waarachtig zijn, transparant zijn. Niets inhouden, maar alles mee laten doen. Ook dat wat je liever niet laat zien. Zoals onzekerheid, angst, irritatie. Een natuurlijk leider weet dat verandering van binnenuit komt en nooit van buitenaf opgelegd kan worden. Dat het veel meer gaat over zijn dan over doen.

Dit betekent leren vertrouwen en controle loslaten. En dat vraagt moed. Moed om bij tijd en wijle te toeven in niet-weten. Moed om stil te zijn en je hart te openen, om je te verbinden zonder bang te zijn jezelf te verliezen. Moed om aanwezig te zijn met alles wat zich aandient. Aangenaam of niet aangenaam.

Een natuurlijk leider voelt zich deel van een groter geheel

Een natuurlijk leider voelt zich deel van een groter geheel en vertrouwt op de natuurlijke stroom die het leven in beweging zet. Die gaat binnen relaties en organisaties niet zitten duwen of trekken, maar maakt slechts de weg vrij, waardoor het volle potentieel zich uit zichzelf kan ontvouwen en het leven optimaal kan stromen.

Natuurlijk leiderschap gaat dan ook veel meer over niet-iets doen, dan iets doen. Actie is veel meer een beweging die van nature volgt op bewust en intensief waarnemen. En kenmerkt zich door flow en moeiteloosheid.

‘De beste leider is een volger’ schreef de Chinese filosoof Lao Tse reeds in de 6e eeuw voor Christus. Volg de intelligentie van de natuur, laat je leiden door de universele, transpersoonlijke principes van de natuur. Dat is waarachtig leiderschap. Dat is de weg die leidt naar geïnspireerd werken en gelukkig leven.