Natuurcoaching is een vorm van coaching die wandelend wordt uitgevoerd en waarbij de natuur actief wordt ingezet. Coaching in de natuur biedt een krachtige meerwaarde op coaching binnen vier muren. Een aantal voordelen op een rij:

  • Wandelen in de natuur helpt om stil te worden in je hoofd. De natuur werkt rustgevend, waardoor je beter in staat zal zijn te luisteren naar je innerlijke gevoel.
  • Als je wandelt kom je in beweging, alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt hierdoor ook gemakkelijker in beweging.
  • Een gesprek dat wandelend wordt uitgevoerd, biedt ruimte voor stiltes en overpeinzingen. Oogcontact is niet altijd noodzakelijk. Het blijkt voor de cliënt daardoor vaak gemakkelijker zaken te uiten, die gevoelig of pijnlijk zijn.
  • In de natuur beweeg je je buiten je eigen vertrouwde wereld. Je zult letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken. Hierdoor zul je gemakkelijker openstaan voor nieuwe inzichten en ideeën.
‘Het werken met symbolieken brengt veelal krachtige doorbraken’
Daarnaast biedt de natuur ongekende mogelijkheden om te werken met metaforen en symbolieken. Dit brengt vrijwel altijd krachtige doorbraken in het bewustzijnsproces. Een symbool biedt de mogelijkheid het probleem even uit je hoofd te plaatsen, waardoor je er letterlijk van een afstand naar kan kijken. Dit brengt de cliënt dichter bij zijn of haar gevoel en leidt steevast tot heldere inzichten. Door het probleem visueel te maken, creëer je tevens een duidelijke verankering. Hetzelfde geldt voor symbolische handelingen. Keuzes die op deze wijze lijfelijk worden ervaren, zullen uiteindelijk echt en blijvend zijn.

Bestaat er een verschil tussen natuur- en wandelcoaching?

Deze begrippen werden lange tijd door elkaar heen gebruikt. De laatste jaren lijkt er een duidelijker onderscheid te ontstaan. Je zou kunnen stellen dat een wandelcoach een coach is die al wandelend zijn of haar cliënten begeleidt, een natuurcoach betrekt de natuur ook nog eens actief tijdens het coachen en voelt zich duidelijk verbonden met de natuur. Zelf gebruik ik beide termen. Ik voel mijzelf zowel wandelcoach als natuurcoach. Het accent ligt op coaching, en dat doe ik al wandelend met inzet van natuurelementen.