Retraites & rituelen begeleiden

Retraites en rituelen hebben veel met elkaar gemeen. In beide vormen gaat het erom dat je tijd en ruimte neemt om stil te staan bij dat wat belangrijk voor je is.

In ons hectische leven doen we dat veel te weinig. We staan te weinig stil bij wat er werkelijk in ons leeft en besteden te weinig aandacht aan gebeurtenissen in ons leven die impact hebben.

Ons leven zou zoveel rijker kunnen zijn als we meer betekenis geven aan dat wat ons leven kleur en diepgang geeft. En niet alleen dat. Met een ritueel eer je het leven. Zelfs als het pijnlijk is. En hiermee neem je zeggenschap over je eigen leven. Je weigert slachtoffer te zijn. Je buigt en zoekt de schoonheid op van wat er op je pad komt.

Hoe je een ritueel of retraite kunt vormgeven, dat leren wij je graag in deze bijzondere training.  En ook laten we zien hoe jij anderen hierbij zo zuiver mogelijk kunt begeleiden. En natuurlijk doen we dat met de natuur als onze grootste inspiratiebron.


De kracht van eenvoud

Alle trainingen van Innersteps laten zich kenmerken door de kracht van eenvoud. Less is more. Dat zien we keer op keer. Hoe minder woorden, hoe minder verhalen, hoe minder bemoeienis, hoe groter de impact van de coaching.

Ook in deze training ga je leren hoe je met zo min mogelijk inbreng een maximaal resultaat kunt bereiken.

Je leert wat de essentiële onderdelen zijn om een ritueel of retraite succesvol vorm te geven en je leert wat er van jou als begeleider wordt verwacht om het ritueel zo puur mogelijk te faciliteren.

Heb je deze twee zaken onder de knie, dan heb je een helder kader in handen, waarmee je eindeloos ideeën kunt omzetten in mooie rituelen of retraites, precies afgestemd op wat de doelgroep op dat moment nodig heeft.

Wij gaan jou dus niet allerlei rituelen uit andere tradities meegeven, maar leren je juist hoe je je eigen ritueel of retraite kunt vormgeven. Wel krijg je meerdere voorbeelden en ideeën mee als uitgangspunt, en daar kan jij dan weer eindeloos op variëren.


Opzet training

De training heeft de vorm van een retraite. Er is tijd en ruimte om naar binnen te keren. Er zullen vele momenten van stilte zijn. Zo ervaar je wat de impact is van in retraite zijn. Binnen deze vorm ga je op zeker moment ook leren. Je observeert de trainer. Hoe begeleidt zij deze groep? Wat doet ze wel en niet? Daar reflecteer je op.

Daarnaast ga je oefenen met het begeleiden van een ritueel. Dat houden we klein. Het gaat om de essentie. Ieder ritueel, klein of groot, vraagt om hetzelfde kader en dezelfde begeleiding. Het geleerde wordt weer in de groep besproken.

De opzet is dus tweeledig. Je ervaart, keert naar binnen én je leert over het begeleiden en vormgeven van rituelen en retraites. Omdat we werken met de kracht van eenvoud, gaat dit goed samen. Ons streven is dat jij de training verlaat met een rijk en dankbaar gevoel. Dicht bij jezelf en geïnspireerd om zelf als ritueel begeleider aan de slag te gaan.


Terugkomdag

Na 3 maanden is er een terugkomdag. In de tussentijd bedenk jij, samen met 2 studiemaatjes een mooi ritueel. Dat ritueel gaan jullie samen met een groep oefen-deelnemers (vrienden, collegae, open inschrijving) uitvoeren. Samen evalueren jullie de bevindingen. Op de terugkomdag krijgen jullie de gelegenheid het (zonodig ingekort) ritueel met de groep te doen. Er zijn dan 4 rituelen die we gezamenlijk ondergaan. Er volgt een evaluatie en daarmee wordt de training afgesloten.


Voorwaarden deelname

  • HBO opleidingsniveau
  • Ervaring in het begeleiden van mensen of afgeronde coachopleiding
  • Minstens drie jaar bezig met persoonlijke ontwikkeling

Je hoeft voor deze training niet eerst de basistraining Natuurcoaching te hebben gevolgd


Locatie

Tijdens deze training verblijven we 5 dagen in conferentieoord De Poort. Een heerlijke plek gelegen in de bosrijke omgeving van het Rijk van Nijmegen tussen Groesbeek en Malden. Natuur, rust en ruimte maken het een ideale plek om onze cursus hier te geven. Er wordt heerlijk gekookt en de medewerkers zijn super gastvrij. 's Avonds kun je een kampvuur maken om je lekker aan te warmen. 

Ook de terugkomdag zal in De Poort zijn.


Data & Prijs

Zie Agenda

De prijs voor de 6 daagse training bedraagt:

1999 €

De prijs voor de overnachtingen en maaltijden komt er nog bij, dit betaal je rechtstreeks aan De Poort. De lunch op de terugkomdag is bij de trainingsprijs inbegrepen.

De prijzen (indicatie) voor de all-in arrangementen zijn:

  • 360 € voor een kampeerplek
  • vanaf 450 € voor een hotelkamer of Pipowagen.
  • Plus een (tijdelijke) energietoeslag van 2,50 € p.p.p.d.

Ter info: De overnachtingen zijn reeds voor de hele groep gereserveerd. Het is dus de bedoeling dat iedere deelnemer op De Poort overnacht. Heb jij een gegronde reden om elders te overnachten, ga dan eerst met ons in overleg om te kijken wat mogelijk is.

  • Alle onderwijsactiviteiten van Innersteps zijn vrijgesteld van BTW.
  • De mogelijkheid voor gespreid betalen tref je op de aankooppagina.
  • Klik hier als je werkgever of een instantie jouw cursus betaalt