Wij staan niet los van de natuur, wij zijn er onderdeel van

Binnen de visie van Innersteps gaan we ervan uit dat de mens niet los staat van de natuur, maar er onderdeel van is. De natuur heeft haar eigen natuurwetten. Haar eigen tempo van bewegen, groeien en veranderen. Het is een intelligent en complex ecosysteem, gedreven door een enorme levenskracht.

Wie de natuurwetten negeert, verbreekt de verbinding met de wonderlijke stroom van het leven. Dan ‘stroomt’ het dus niet meer. Gevolg: gevoelens van eenzaamheid, incompetentie, frustratie, moedeloosheid. En wat is vervolgens onze neiging: zoeken naar houvast en controle. Vanuit het hoofd. Maar daarmee gaat het niet stromen, we zetten de boel juist nog vaster.

Wil je leven en werken vanuit een natuurlijke flow, dan dien je de wetten van de natuur, van jouw natuur en de natuur van het groter geheel, te respecteren. Dat vraagt om loslaten, vertrouwen, juist even niet iets doen. Het gekke is, dat dit vaak als onnatuurlijk, wordt ervaren. We zijn (ook in coaching) zo gewend aan actie, doen, oplossen.

De beste leider is een volger


‘De beste leider is een volger’ schreef de Chinese filosoof Lao Tse reeds in de 6e eeuw voor Christus. Volg de intelligentie van de natuur, laat je leiden door de universele, transpersoonlijke principes van de natuur. Dat is waarachtig leiderschap. Dat is de weg die leidt naar geïnspireerd werken en gelukkig leven.

En hoe leer je die natuurwetten kennen? Door ze te observeren. Telkens weer. Bewust waarnemen wat je doet, waar je toe neigt en welk effect dat heeft op jezelf en je omgeving. Wat voel je, wat ervaar je, wanneer stroomt het wel, wanneer niet? Wat hou jij tegen? Wat houdt jou tegen?

Gewaarwording is volgens de visie van Innersteps de sleutel naar verandering. Dat wat gezien wordt, wat bewust wordt, zal automatisch veranderen. Zonder druk, maar in een eigen natuurlijke tempo. Wanneer de tijd exact rijp is.