Over de moed om te vragen en de angst voor afwijzing

Ik had het allemaal vol vertrouwen uitgedacht. Hoe het via crowdfunding mogelijk zou zijn om voor een behandeltraject naar Zwitserland te gaan. Ik zou een mooi coachprogramma maken als tegengebaar. Ik zou openhartig over mijn worsteling met Lyme vertellen en mijn oproep naar meer dan 10.000 volgers sturen. Een bescheiden bijdrage van een kwart van mijn trouwe lezers zou voldoende zijn om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Het verhaal was geschreven, de crowdfundpagina aangemaakt op de website, de oproep stond klaar, ik hoefde alleen nog maar op de verzendknop te drukken. En toen gebeurde er iets raars. Ik kon het niet. Het lukte me met geen mogelijkheid de muis op de verzendknop te krijgen. Alles in mij blokkeerde. Pas op dat moment voelde ik de kwetsbaarheid van mijn oproep. De angst voor afwijzing manifesteerde zich levensgroot. Huilen. Huilen. Huilen.

Uiteindelijk deed ik het toch. En jullie reageerden in grote getale. Overweldigend en hartverwarmend. Zoveel lieve berichtjes, zoveel ruimhartige donaties ik kon het amper bevatten. Ik geloof dat het minstens drie dagen duurde voor ik al die liefdevolle steun werkelijk in mijn hart kon toelaten. Zoveel steun, zoveel bedding, zoveel overvloed!

Zowel vragen als ontvangen
lijken iets ingewikkelds te hebben.

Zowel vragen als ontvangen lijken iets ingewikkelds te hebben. Ze gaan vaak gepaard met ongemak. Ik moet direct denken aan de in mijn kindertijd veel gesproken zin: Kinderen die vragen worden overgeslagen. Vragen hoort niet. Is niet netjes. Dus wie vraagt loopt de kans daarop veroordeeld te worden.

De angst voor die veroordeling zit diepgeworteld. Ook ik voel hem nog steeds. Ondanks dat ruim 500 mensen meer dan 24.000 euro hebben gedoneerd, wat een waanzinnige respons is, zit daar nog steeds een venijnig stemmetje dat fluistert: En die andere 9.500 die geen reactie hebben gegeven? Heb je ze beledigd met je vraag? Was je te direct? Mag je zo’n persoonlijke vraag wel stellen? Geef je mensen niet een heel ongemakkelijk gevoel met je vraag? Het is notabene crisis in Nederland.

Hetzelfde stemmetje dat kritiek levert op het mogen vragen, bekritiseert even hard het ontvangen. Voor wat hoort wat. Nog zo’n zinnetje uit mijn jeugd. Ontvangen zonder er iets voor terug te geven, dat kan dus niet. Vandaar het zelfcoachprogramma, als tegengebaar. Maar wat als de donatie een veel hogere waarde vertegenwoordigt? Hoe moet je dan je dankbaarheid uiten? En direct weer dat stemmetje: Ben ik dat ruimhartige gebaar zomaar waard? Hebben mensen dit gewoon voor mij over? Ik kon die gedachte amper toelaten.

Is de weegschaal in balans?

Je hebt veel credits opgebouwd, zegt een vriendin. Veel gratis weggegeven ook. Dat zie je nu terug. En dat lees ik ook in de vele persoonlijke reacties, waarin jullie je dankbaarheid uiten voor wat ik ooit voor je betekend heb. Daar word ik dan weer stil van. Hiermee wordt ook het stemmetje gesust. Zie je wel, de weegschaal is gewoon in balans. Niets om je ongemakkelijk over te voelen.

Of je nu vraagt, geeft of ontvangt, ergens lijkt het steeds te gaan om het zoeken naar de juiste balans. Soms voelt geven goed, soms niet omdat er ergens disbalans is. Soms levert ontvangen alleen maar vreugde en blijdschap op, soms is er ongemak. Soms lijkt vragen heel vanzelfsprekend, soms is het en mega stap. En wat ik me nu afvraag, of dit steeds weer zoeken naar balans een ego, en dus controle dingetje is, of een natuurlijk gegeven.

Het lijkt erop dat vooral het ego over alles controle wil houden. Met allerlei regels en voorwaarden probeert het de balans van geven en ontvangen krampachtig in evenwicht te houden. Stap ik uit deze ego structuur en daarmee uit de controle, en verbind ik mij met het groter geheel, dan is het allemaal veel minder ingewikkeld. Dan verdwijnen alle voorwaarden en is het gebaar van geven en ontvangen niets anders dan liefde die stroomt en zich uitdrukt.

Ieder gebaar is er één
om dankbaar voor te zijn.

De waarde van wie we zijn hoeft niet afgemeten te worden aan wat we wel of niet geven en hoeveel we van een ander ontvangen. Wij zijn hoe dan ook de moeite waard. Jij en ik. Wij zijn prachtig, wij zijn bijzonder, wij zijn uniek. Wij mogen vragen. Wij mogen ontvangen. Wij mogen weinig geven, veel geven of niets geven. Uit onszelf, of in reactie op een vraag. Vrijblijvend of niet. Het maakt niet uit, want liefde is hoe dan ook beschikbaar. Altijd. Overal. Ieder gebaar is er één om dankbaar voor te zijn.

Ik schrijf dit, omdat ik mezelf wil herinneren. Want ik weet het zo goed en ik weet het zo mooi te verwoorden, maar ik vergeet ’t ook weer zo vaak. Dan schiet ik in de angst, het afgescheiden voelen, de eenzaamheid. Vandaar dit schrijven. Al mijn schrijven. Om mijzelf en mijn lezers te herinneren wat we, diep van binnen, zo goed weten: alles in ons bestaan is een uitdrukking liefde. Verkrampt of niet, in de kern is alles ontstaan uit en vormgegeven door die ene grote bron van Liefde. God. Het leven. De natuur. We worden ondersteund en we zijn niet alleen. Nooit.

Heeft dit artikel je geraakt?

En zou je meer van Nanette willen lezen? Abonneer je op haar blogs door het formulier onderaan de pagina in te vullen of lees hier meer over haar troostrijke boek Zen in de Chaos.

De blogs op de site van Innersteps dienen als ondersteuning aan coaches die zich breed willen blijven scholen. Wil jij zo zuiver mogelijk naast die ander staan, stevig en geaard, vrij van projecties en ‘beter’ weten, dan vraagt dat om een grote mate van bewustzijn op je eigen zijn en functioneren. Telkens weer zien waar je verstrikt zit in een oud verhaal, waar angst domineert en leren hoe je die betovering kan doorbreken en naar vertrouwen kan bewegen. Daar gaan al deze blogs over.

De beste investering die je als coach kan doen, is werken aan je eigen persoonlijke groei. Aan jouw persoonlijk leiderschap. Uiteindelijk geldt dat voor iedereen die op zoek is naar geluk en bezieling in zijn of haar werk. Daarom zijn ook de lezers die geen coach zijn, uiteraard van harte welkom om mee te lezen.

26 reacties op “Over de moed om te vragen en de angst voor afwijzing”

  1. Claudia avatar

    Ik ben er stil van Nanette

  2. Margaret Verwoert avatar
    Margaret Verwoert

    Ik ken je niet. Ik lees altijd wel je e-mails. Ze raken me altijd.
    Zo ook jouw vraag; dat kon ik gewoonweg niet negeren.
    Heel veel succes, kracht, liefde en innerlijke wijsheid.

  3. Tanya Koeman avatar
    Tanya Koeman

    Dank je wel Nanette, ik vond het heel herkenbaar en ga nadenken over jouw redenen en zien hoe dat voor mij zou zijn. Echt een fijn stuk!

  4. John Manshanden avatar
    John Manshanden

    Beste Nanette,

    EGO is een toplaag op de ziel. Aangemaakt door de omgeving en ervaring. Zoals je die beschrijft. Er is een geweldig boek die daar over gaat en heet De innerlijke Diamant. Schrijver Almaas. (Arabier).

  5. Jet Teerink avatar
    Jet Teerink

    ik kan het helemaal voelen Nanette, liefde ja dat is waar het over gaat. Daar hoeven we niets voor te doen of te veranderen. Alleen het ons herinneren. Dank je wel Nanette. En wat ben ik blij voor je dat de moed hebt gehad om te vragen en dat je zoveel hebt ontvangen. Liefde in overvloed! liefs Jet

  6. Pascale Schutte avatar
    Pascale Schutte

    Het raakt mij altijd weer in hoe je de de woorden aanreikt, diep van binnen voel ik dan herkenning en een duidelijke jaaaaa… zo ook de liefdevolle bijdrage van mijn kant.
    En de intentie die ik veel herhaal tijdens mn mediatie… Moge jij alle liefde en kracht ontvangen die nodig is voor jou herstel!
    Liefs Pascale

  7. Arletta Albers avatar
    Arletta Albers

    Lieve Nanette. Dank hiervoor. Om heel andere redenen heb ik de afgelopen tijd steun nodig, financieel en mentaal. De overvloed die ik ervaar is overweldigend. Interessant vond ik dat toen ik los kon laten dat het niet in balans voelde, het ineens toch weer in balans leek Overvloed is energie die nu volop jouw kant op mag stromen!!!

  8. Myriam Gosselin avatar
    Myriam Gosselin

    Dapper van jou om zo open en kwetsbaar te zijn. Het inspireert mij dit ook meer te doen. Er ligt zoveel zware ballast op ons stromen. Zonde ! Veel heling, je bent al bezig met genezen !

  9. Thea Boom avatar
    Thea Boom

    Ik ben gewon blij voor je!!!

  10. Maria avatar
    Maria

    Lieve Nanette,
    Weet je dat je nu bijzonder Zen bezig bent in je Lyme Chaos?
    Gefeliciteerd!
    Allemaal aanschaffen het boek van Nanette:Zen in de Chaos.
    Een pareltje!

    Hoop,dat je naar de behandeling in Zwitserland kunt.Sterkte met je zoektocht!Liefs van Maria, ook van Jan.

  11. Hans Nusink avatar

    Lieve, wijze, open Nanette, Zo waar en altijd zo vreselijk herkenbaar voor mij , alles wat je schrijft, steeds weer. Ik kreeg 1 dezer dagen ook een aantal welgemeende complimenten. En ik voelde me toch een lading ongemak! Moest echt een knop mentaal omzetten om even te kunnen voelen, ja, wat lief, wat mooi en het een beetje binnen te laten, te geloven dat het echt gemeend was. En ik maakte absoluut gezien niet zo veel geld over. En dan krijg ik een cadeau van je!!! Is dat wel in verhouding???
    Jij verdient het, ik verdien het, wij allen verdienen het!!
    Lieve groet

  12. Ellen avatar
    Ellen

    Wat is dit waar. Alle zinnetjes in jeugd.

    Die nog zoveel invloed hebben.

    Geven is belangrijker dan ontvangen.

    Ik geef veel. Met liefde. Maar toch ook vaak omdat het hoort. Geen nee Jan zeggen.

    Toch zou ik ook graag iets ontvangen.

    Zomaar het liefst zonder te vragen.

    Iemand opmerkt wat ik nodig heb.

    Want immers ik merkt toch ook wat iemand nodig heeft.

    Balans is zoek. Voel me een klein kind wat zich tekort gedaan voelt.

    Waardoor ik boos ben op mezelf.

    Vraag weinig geef Veel. Maar toch ook omdat ik zo graag wil dat er van mij gehouden wordt.

    Verkeerd dus. Nee zeggen en kunnen ontvangen. Woorden willen horen die niet gezegd worden.

    Ook het zinnetje uit vroege kinderjaren:

    Het gaat wel over voor dat je een jongetje wordt.

    Of : bewaar je traantjes maar voor later.

    Nanette bedankt voor de wijze woorden .

  13. Sophy-Ann Bakkeren avatar
    Sophy-Ann Bakkeren

    Beste Nanette, we hebben elkaar nog nooit ontmoet maar ik lees je nieuwsbrieven al een tijd en voel me verbonden met wat je doet en schrijft. Net zoals ik me verbonden voel met Portugal, een land waar nog een trager ritme heerst dan in Nederland. Als er maar genoeg mensen zijn die – aangemoedigd door jouw woorden en aandacht – dan is er hoop voor heling van de mensheid.
    Ik wens ook jou alle heling toe die je nodig hebt en waar je zo naar verlangt. Je hebt mij in elk geval al veel gegeven. Kom gezond weer terug.
    Liefs, Sophy-Ann

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven